Isparta Valiliği'nde başlayan programı kapsamında Bakan Kacır, Vali Aydın Baruş, Isparta milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz, Hasan Basri Sönmez, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, diğer protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından karşılandı.
İlk olarak Isparta Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Kacır, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladıktan sonra Vali Aydın Baruş ile Isparta'da yürütülen projeler ve kentin genel durumu üzerine görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, şehrin sanayi ve teknoloji altyapısının geliştirilmesine yönelik devam eden çalışmalar ele alındı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Paralimpik Olimpiyatları'nda şampiyonluk kazanan Golbol Milli Takımı oyuncusu Reyhan Yılmaz’ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Yılmaz’ın üstün performansı ve azmiyle tüm Türkiye’ye örnek olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, milli sporcuyu gönülden kutladı.
Bakan Kacır, Üzüm Çarşısı ve Mimar Sinan Caddesi’nde esnafları ziyaret etti. Ziyaret sırasında esnafla bir süre sohbet eden Kacır, bölgedeki ticaret hayatı hakkında bilgi aldı ve esnafların taleplerini dinledi.
Ardından Isparta Belediyesi’ne geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fatih Mehmet Kacır, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve meclis üyeleri ile bir araya geldi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır’ın bir sonraki durağı, Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi (OSB) oldu. Bakan Kacır, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi'nde mermer, halı ve orman ürünleri üzerine faaliyetlerine yeni başlayan 3 farklı fabrikanın açılış törenine katıldı.
Isparta Valisi Aydın Baruş, düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Isparta’nın sanayi ve üretim kapasitesine dair önemli bilgiler verdi. Vali Baruş, “İlimizde üç organize sanayi bölgemiz bulunuyor ancak bunlardan ikisi aktif durumda. Bugün açılışını yaptığımız tesislerin yer aldığı Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde 74 firmamız faaliyet gösteriyor. Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde ise firmalarımız faaliyetlerine devam ediyorlar. Üçüncü organize sanayi bölgemiz olan Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi yapım aşamasında; Keçiborlu Gül Organize Sanayi Bölgesi ise kurulum aşamasında olup çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Vali Baruş, Isparta’da halıcılığın uzun yıllar boyunca önemli bir ekonomik faaliyet olduğunu vurguladı. 1958 yılında kentte 13.363 tezgâhta yaklaşık 453.000 metrekare halı dokunduğunu ve 28.000 kişinin bu sektörde çalıştığını belirtti. 1972 yılında tezgâh sayısının 43.400’e, dokunan halı miktarının 2.000.000 metrekareye ve çalışan sayısının 93.000’e çıktığını aktaran Baruş, 1989 yılından itibaren el halıcılığının ticari değerini kaybetmeye başladığını ve üretimin giderek azaldığını söyledi.
Bugün açılışı yapılan halı fabrikasıyla birlikte Isparta’da ticari halıcılık yapan üç tesis bulunduğunu belirten Vali Baruş, “Bu tesislerle birlikte üretim kapasitemiz artacak ve ekonomimize katkı sağlayacağız. Üç tesisimizin de ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Isparta Belediyesi’nin el sanatlarını ve kültürel değerleri yaşatmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Halı Müzesi’nin kurulacağını ve halen üretim yapılmaya devam edildiğini sözlerine ekledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır açılışta yaptığı konuşmada, organize sanayi bölgelerinin yerel ekonomiyi canlandırdığını ve Türkiye’nin sanayi üretim kapasitesini artırarak küresel rekabette daha güçlü hale getirdiğini ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmete giren üç yeni fabrikanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Isparta ve Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanındaki gelişimlerini anlattı. Kacır, açılan tesislerin toplam 1,8 milyar TL yatırım büyüklüğüne sahip olduğunu ve 160 kişiye istihdam sağladığını belirtti.
“Sanayide Büyük Kazanımlar Elde Ettik”
Bakan Kacır, Türkiye’nin sanayi ve teknolojide son 22 yılda büyük kazanımlar elde ettiğini ifade ederek, Ar-Ge harcamalarının 1,2 milyar dolardan 12 milyar dolara, Ar-Ge personel sayısının ise 29 binden 272 bine yükseldiğini vurguladı. Türkiye’nin otomotiv ve beyaz eşya üretiminde Avrupa’nın zirvesinde yer aldığını belirten Kacır, savunma sanayisinin de milli ve özgün ürünleriyle dünyada fark yarattığını söyledi.
Yatırım ve Teşviklerle Kalkınma Hamlesi
Kacır, Türkiye’nin yüksek teknoloji yatırımlarının odağı haline gelmesi için HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı gibi desteklerin devreye alındığını belirtti. Yerel Kalkınma Hamlesi ile şehirlerin potansiyellerinin harekete geçirildiğini ifade eden Kacır, Isparta için 850 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini ve 55,2 milyar TL yatırımın yanı sıra 11.500 kişilik nitelikli istihdamın önünün açıldığını söyledi.
“Isparta, Sanayinin Mihmandarı Olacak”
Kacır, Isparta’nın yalnızca turizm ve kültürün değil, sanayinin de öncü şehirlerinden biri olacağını belirterek, şehirdeki yatırım ve kalkınma projelerine verdikleri destekleri sürdüreceklerini vurguladı. Isparta’nın yerelden genele yükselen bir güç merkezi haline geleceğini ifade eden Kacır, yeni yatırımlarla birlikte şehrin potansiyelinin daha da artacağını söyledi.
Son 22 Yılda Büyük Destekler Sağlandı
Isparta’daki sanayi alanlarında KOBİ’lere sağlanan desteklere değinen Kacır, KOSGEB’in sağladığı desteklerle son 22 yılda 10.400’den fazla KOBİ’ye 1,2 milyar TL destek verildiğini belirtti. Ayrıca, TÜBİTAK’ın Ar-Ge ve inovasyon destekleri kapsamında 728 projeye ve 2.300 bilim insanına 1,7 milyar TL’nin üzerinde destekte bulunuldu.
Bakan Kacır, sözlerini “Faaliyete geçen fabrikalarımızın Isparta’mıza, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Isparta, sanayi ve teknoloji alanında attığı adımlarla gelecekte de öncü bir şehir olmaya devam edecek” diyerek sonlandırdı.
Toplu açılış kurdelesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, Vali Aydın Baruş protokol üyeleri, işletme sahipleri ve çalışanlar ile birlikte kesildi
Bakan Kacır’un Isparta’daki temasları, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen sanayicilerle istişare toplantısı ile devam etti. Toplantıda, Isparta’nın önde gelen iş insanları ve sanayicileriyle bir araya gelen Kacır, bölge sanayisinin sorunları ve çözüm önerileri üzerine kapsamlı bir değerlendirme yaptı. İş dünyasının taleplerini dinleyen Bakan Kacır, bakanlık tarafından sanayiye yönelik sağlanan destekler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, sanayicilerin rekabet güçlerini artırmak için teknolojiye yapacakları yatırımların önemine değindi.
Toplantı esnasında, iş insanları özellikle yatırım teşvikleri, altyapı geliştirme çalışmaları ve ihracat imkanlarının artırılmasına yönelik taleplerini dile getirdiler.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, Isparta’daki ziyaretlerini tamamlayarak, kentin sanayi ve teknoloji alanındaki gelişimini desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Ziyaretin, Isparta'nın kalkınma sürecine katkı sunacak yeni projelerin müjdecisi olduğu belirtildi.