Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Yerel Yönetimlerde Gençlik” isimli söyleşide öğrencilerle buluştu. Öğrencilerle deneyimlerini paylaşan Başkan Başdeğirmen onlara hedeflerine yönelik tavsiyelerde bulundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesince düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Gençlik” isimli söyleşinin konuğu Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen oldu. İİBF Konferans Salonunda öğrencilerle buluşan Başkan Başdeğirmen, öğrencilik yıllarını ve deneyimlerini anlatarak, salonu dolduran öğrencilere tavsiyelerde bulundu, onların sorularını yanıtladı.

Söyleşiye İİBF akademisyenlerinden Prof. Dr. Nilüfer Negiz’in davetiyle katıldığını ve katılmaktan dolayı çok memnun olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yüksek lisansını SDÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladığını söyledi. Öğrencilerin, çok fedakâr akademisyenlerle beraber oldukları için çok şanslı olduklarına değinen Başkan Başdeğirmen, “50 yaşına kadar lise mezunuydum. 50 yaşından sonra üniversite mezunu oldum ve daha sonra yüksek lisans bitirdim. Artık zamanımızda eğitimin ne kadar önemli olduğu hepimizin bilincinde. Zamanımızda sınavsız önlisansa geçiliyordu önlisansa geçtim. Önlisansımın bir kısmını Celal Bayar Üniversitesinden bir kısmını da SDÜ Eğirdir MYO Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümünde tamamladım. Daha sonra açık öğretimi bitirdim. Burada örgün olarak yüksek lisansımı tamamladım” şeklinde konuştu.

Isparta’ya kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı! Isparta’ya kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı!

Öğrencilerle deneyimlerini paylaşan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda yöneticilik ve başkanlık görevlerinde bulunduğunu anlattı. O dönemlerde de öğrencilerle sürekli buluştuğunu dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Bugün de Belediye Başkanı olarak sizlerleyim. Öğrencilerle buluştuğumuzda genellikle Belediye Başkanlığına gelme serüveniniz nasıl oldu, hangi süreçlerden geçtiniz? sorularıyla karşılaşıyorum. Yerel yönetimlerin şehirlerin, ülkelerin gelişmesinde ne kadar önemli bir etken olduğu hepimizin bilincinde. Bu görevlere bir anda gelinmiyor. Sizin yaşlarınızdayken bazı hedefleri koymamız gerekiyor. Öncelikle hedefe kitlenmeliyiz. Eğitimimizi tam manasıyla aldıktan sonra sadece diploma almak yeterli değil, iyi bir eğitim almak da çok önemli. Eğitiminiz içerisinde eğer İngilizceyi öğrenmemişseniz çıktığınızda bir ayağınız topal olur. Bunu unutmayın. Eğer aranan kişi olmak istiyorsanız İngilizceyi mutlaka dünya şartlarında öğrenmek zorundasınız. 100’ün üzerinde ülke gezdim ama hep yanımda çeviri yapacak bir arkadaş vardı. Bu bir eksiklik. Bu eksikliğe siz düşmeyin. Bizim zamanımızda belki bu imkanlar yoktu. Ortaokulda bir yılda 4 İngilizce öğretmeni değişmişti. İngilizce öğretmeni yoktu. Bir ara eczacı geldi ders verdi o gitti bir avukat geldi 2 ay da o ders verdi, gitti. Biz onlarla İngilizce öğrenmeye çalıştık ama olmadı. Şu anki imkanlarınızı değerlendirmenizi bir büyüğünüz olarak tavsiye ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Isparta Belediyesinin gençlere yönelik yatırımlarından bahseden Başkan Başdeğirmen, öğrencilerin ihtiyacı için kütüphane açtıklarını ve yeni kütüphaneler açacaklarını söyledi.  Başkan Başdeğirmen, üniversite ve şehir merkezinde birer kütüphane olduğunu belirterek, “Belediye Kültür Merkezimizin içerisinde 500 öğrencinin ders çalışabileceği bir kütüphane oluşturduk. Şuanda kullandığımız Otogarı çalışmaları bitince yeni yerine taşıyacağız. Oraya 1500 kişilik kütüphane yapacağız. 24 saat oradan yararlanabileceğiniz bir ortam oluşturacağız. KPSS için hazırlık kursları verdik. Bunları yapmaya devam edeceğiz. Göreve geldiğimizde en büyük sorunlardan birisi spor alanlarıydı. 20 semt sahasını gece aydınlatmalarıyla yaptık. Emre Mahallesine UEFA standartlarında 500 seyircili tribünü olan bir tane saha yaptık. Fatih Mahallesine de 1500 kişilik tribünü olan UEFA standartlarında bir saha yaptık. Olimpik yüzme havuzu, kapalı spor salonu inşa ettik. 3 mahallemize gençlik merkezi yaptık. İsteyen orada ders çalışabilir. 2 mahalleye sosyal tesis yaptık. Oraların da en önemli kısmı ders çalışabileceğiniz bölümler var” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen akademisyen ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Başkan Başdeğirmen’e Isparta’nın daha önce yaşanabilir iller araştırmasında üst sıralarda olduğunu ve bu araştırmanın devam edip etmediği soruldu. Bu araştırmaları TÜİK’in yaptığını ifade eden Başkan Başdeğirmen, “Eğitimden sağlığa, temizlikten diğer konulara kadar 41 kriteri olan bir araştırmada Isparta olarak son yıllarda ilk 5’deyiz. Bazen birinci, bazen ikinci, bazen de dördüncü oluyoruz. Yaşanabilir iller arasında her zaman ilk 5’de olmamız güzel bir olay. Onun dışında mutsuz iller araştırmasında 81’inci şehir olduk. Tersten baktığımızda en mutlu şehir olduk. Bunu TÜİK yaptı. Hem yaşanabilir illerde hem de en mutlu illerde en iyiyiz. İnsani Gelişme Vakfının araştırmasında da insani gelişmişlikte birinci, diğer 2 kategoride üçüncü olduk. Bunlar üniversite şehri, sağlık şehri olmamız, böyle güzel öğrencilerimize iyi eğitimler vermeniz anlamında çok önemli. Bu anlamda ben de akademisyenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Öğrencilerde tek tek söz alarak Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e sorularını yöneltti. Bir öğrenci Başkan Başdeğirmen’in vaat ettiği birçok sözü yerine getirdiğine şahit olduğunu belirterek, özellikle kütüphaneden ve Atatürk Parkından faydalandığını söyledi. Öğrenci, “Kütüphanelerde de ücretsiz çay hizmeti var. Bunlar için çok teşekkür ediyorum. Meclis toplantılarınız halka açık olduğu için öğrenciler olarak geliyoruz” derken belediyede öğrencilerin staj yapma imkanlarını sordu. Başkan Başdeğirmen, staja çok önem verdiklerine değinerek, “Şuanda 570 öğrenci belediyemizde staj yapıyor. Bunların 270’i lise, 300’ü üniversite öğrencisi” ifadelerini kullandı.

Bir öğrenci de Isparta’nın deprem kuşağında yer aldığını ifade ederek, belediyenin bu konuda çalışmaları olup, olmadığını sordu. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu, Isparta’nın da birinci derecede deprem bölgesi olduğunu söyledi. Binaların sağlam yapılması durumunda depremden etkilenilmeyeceğini kaydeden Başkan Başdeğirmen, “Zemin etütlerinin önemini biliyoruz. Göreve geldiğimizde bugüne kadar şehrimizde yapılmayan, diğer illerde de nadir yapılan bir sistem uyguladık. Isparta’nın 44 mahallesinde 440 yerde zemin etüdü yaptık. Kanallar açtık, fayları tespit ettik. Etkin olabilecek yerlerin notunu aldık. Siz bize geldiğinizde arazinizin durumunu görüyor ona göre kat yüksekliğini söylüyoruz. Bunu yaparken sel ve heyelanların oluşabileceği yerleri de tespit ettik. Bu Isparta’da ilk kez yapılan bir çalışma, belki Türkiye’de nadir illerden bir tanesiyiz” dedi.

Söyleşinin ardından Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İİBF kantininde öğrencilerle çay içip, sohbet etti.

Editör: Haber Merkezi