Belediyenin çevreyle ilgili çalışmalarından bahseden Başkan Başdeğirmen, öğrencilerin sorularına da içtenlikle yanıt verip, deneyimlerini geleceğin bireyleriyle paylaştı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde hayata geçirilen “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesi Ülkü Ortaokulu’nda uygulanıyor. Proje kapsamında öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor, farklı isimlerle bir araya geliyor. ÇEDES projesi kapsamında öğrencilerin son konuğu Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen oldu. İplikçi Camii Gençlik Merkezinde gerçekleşen buluşmada Isparta Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Murat Akat da yer aldı.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Murat Akat, öğrencilere belediyenin çevre konularında yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Başkan Başdeğirmen, öğrencilerin farklı konularda merak ettiği soruları içtenlikle yanıtladı.
ÇEDES projesi hakkında bilgi veren Ülkü Ortaokulu Sosyal Bilimler Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Feride Torun, Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesini yaklaşık bir yıldır Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Müftülüğü ile beraber sürdürdüklerini, 12 okulla başlayıp, 6 Şubat depreminden sonra tüm Türkiye’ye yayıldığını söyledi. Amaçlarının değerlerine sahip çıkmak olduğunu ifade eden Torun, “Bu değerlerimizi öğrencilerimize öğretmek istiyoruz. Değerlerimizi gençlerimizin yaşayarak öğrenmesi bunları hayatlarına uygulayabilir hale getirebilmesini sağlamak amacıyla bu projeye başladık. Isparta’mızın yaşayan değerlerini konuk ediyoruz ki şehrimizin yaşayan değerlerimizden onların aile hayatlarından, şehre kattıkları değerlerden faydalanmalarını istiyoruz. Çünkü bugünün gençleri yarının büyükleri olacak. Belki onlar da ileride siyasete atılacaklar, doktor, mühendis olacaklar ama her şeyden önce insan olmayı, merhametli olmayı öğrenerek yaşamaları için bir proje yürütüyoruz” dedi.
İl Müftülüğü Vaizlerinden, Aile ve Dini Rehberlik Koordinatörü Melike Yerlikaya, gençlik merkezi hakkında bilgi verdi. Merkezin Ülkü Ortaokulu’nun ÇEDES projesi için kullandığını belirten Yerlikaya, “Ortak bir çalışma içerisindeyiz. Gençlik merkezimiz onların vesilesiyle gençlerimizle canlanmış oldu. Konuklarımızı ağırlamaktan mutlu olduk, sizlerle birlikte de müşerref duyduk, teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ÇEDES projesinin konuğu olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Öğrencilik yıllarından bugünlere geldiğini belirten Başkan Başdeğirmen, İplikçi Camii Gençlik Merkezinin 50 yıl önce çocuk kütüphanesi olduğunu söyledi. Bu alana kütüphane için geldiklerini dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Biz buraya ders çalışmaya gelirdik. Aradan geçen 50 yıl sonra buraya bir belediye başkanı olarak geldim ve sizlerle sohbet ediyorum. İnşallah sizler de aldığınız güzel eğitimle ülkemize hizmet edecek vazifeler alırsınız. Diyelim 35-40 yaşındasınız hiç beklemediğiniz bir anda size milletvekilliği teklifi gelebilir, ticaret ve sanayi odası başkanı olur musunuz diye sorulabilir ya da başka bir sivil toplum kuruluşunun başkanlığı sorulabilir. Bu yaştan sonraki yaşantınızı gelecekte vatandaşın oylarıyla veya istekleriyle ve devletin atamasıyla gelebileceğiniz görevlere hazırlıklı bir yaşam sürmeniz gerektiği için size bunu söylüyorum. Sizler hem derslerinizi çok iyi çalışacaksınız, hem de hedeflerinizi aranan kişi olmak üzerine kurmalısınız” görüşlerinde bulundu.
Projenin ana konularından birisinin çevre olduğuna değinen Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, dünyanın çok çabuk kirlendiğini, bu konuda da çevreye duyarlı olmanın ve değerlere sahip çıkmanın öneminden bahsetti. Belediye olarak çevreden en sorumlu birimin kendileri olduğunu kaydeden Başkan Başdeğirmen, “Çevreyle ilgili her türlü konunun sorumlusu Isparta Belediyesi. Onun için burada sizin karşınızdayız. Burada sizin meraklarınızı gidermek istiyoruz” dedi.
Isparta Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Murat Akat da belediyenin çevre konularında yaptığı çalışmalardan bahsetti. Okullarda çevre eğitimleri verdiklerini ifade eden Akat, “Bugüne kadar yaklaşık 2 bin öğrenciye eğitim verdik. Bunun yanında kitapçık ve broşür dağıttık. Aynı zamanda okullarda atıl pil toplama kampanyası düzenliyoruz. En fazla atık pil toplayan okulumuzu çeşitli hediyelerle ödüllendiriyoruz. Isparta sokaklarımızda çöp konteynırları vardı. Şimdi onların yanında tekstil ve ambalaj atığı konteynırlarımız bulunuyor. Ambalaj atığı konteynırı sayımızı 600’e çıkardık, bunu her yıl artırmaya devam ediyoruz. Tekstil atıklarını ayrı toplamaya özen gösteriyoruz. Çöpleri ne kadar ayrı değerlendirirsek o kadar çok hem ekonomiye hem de geleceğe katkı sunacağız. Sayın başkanımızın gayretleriyle ön ayrıştırma tesisinin proje ve ÇED süreçleri başladı. Artık Koçtepe köyündeki çöp alanımızda atıkların tamamı ayrıştırılacak. Sadece gerçekten dönüştürülemeyen çöpler çöpe, geri dönüştürülen tüm atıklar ekonomiye geri kazandırılacak. Böylelikle hava, toprak ve su kirlilikten arındırılmış olacak. Bunun dışında çevrede karbon kirliliğini azaltmaya yönelik çalışmalarımız var. Hava kirliliğini daha da azaltmak için sayın başkanımızın destekleriyle doğalgaz kullanamayan hanelere doğalgaz tesisatını ücretsiz döşeyeceğiz, başvuruları aldık. Böylelikle kömürden kaynaklanan hava kirliliğini daha da azaltmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler tek tek söz alarak, merak ettikleri soruları Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e yöneltti. Bir öğrenci “Yaşlıları öğrencilerle buluşturma projeniz var mı?” diye sorarken, Başkan Başdeğirmen, bunu öneri olarak aldıklarını ve öğrencileri yaşlılarla buluşturacaklarını belirtti. Eşi Şadiye Başdeğirmen’in bu konuyla ilgileneceğini dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Bizim YADES isminde birimimiz var. Yaşlıları Destekleme Birimimizle sürekli etkinlik yapıyoruz. Siz de katılmak isterseniz sizlerle özel bir program yaparız” dedi.
Şadiye Başdeğirmen de öğrencilerin istemeleri halinde her zaman yaşlılarla onları buluşturabileceklerini söyledi. Öğrencilerle bir arada olmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getiren Şadiye Başdeğirmen, “Yarınlarımıza güzel sorular soran gençlersiniz. Başkan bey size ve öğretmenlerimiz projeyle ilgili birçok konuyu anlattı, sizler de konuştunuz. Ben sizden şunu da unutmamanızı rica ediyorum, özellikle akademik kariyerinizi yaparken eğitiminize devam ederken kendi öz değerlerinizi kaybetmeyin. En önce vicdan ve merhametinizi kaybetmeyin. Doğruluğunuzu kaybetmeyin. Anne, baba ve küçüğe olan saygıyı kaybetmezseniz iyiliği artırırsanız, hayatınızda birbirinize olan saygınızı hiç kaybetmeden devam ederseniz emin olun ki o sizin yaşadığınız sürede akademik kariyerinizle birlikte hep beraber çıkacaktır. Lütfen bunları unutmayın. Hepinizin yolu ve bahtı açık olsun” şeklinde konuştu.
Bir öğrencide herkese karşı soğuk olan, umursamayan büyüklerin olduğunu, çocukların da büyüklerle kendilerinin ilgilenmesini istediğini ancak bu durumun gerçekleşmediğini, çocukların da büyüdükten sonra umursamaz birine dönüştüğünü söyleyerek, bunun nasıl sonlandırılabileceğini sordu. Şadiye Başdeğirmen, “İyilik her zaman arttıkça bunu yenecektir. Çocuklar her zaman mutluluğun anahtarıdır. En sert birini bile yumuşatır” dedi.
Hayvan Barınağıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Hayvan Barınağı alanında bir hayvan hastanesi yaptıklarını, hastanede hasta olan, zarar gören hayvanların bakım ve tedavilerinin yapılacağını belirterek, hastane inşaatının tamamlandığını, kısa sürede açılacağını söyledi. Başkan Başdeğirmen, bir öğrencinin okullarda eğlence etkinlikleri talebi üzerine, “Okullar için şişme oyun parklarımız var. Spor hareketleriyle ilgili etkinlikler düzenliyoruz. Talep ederseniz sizin okulunuza da geliriz” derken çocuklar “Çok iyi olur” dediler.
ÇEDES buluşması hatıra fotoğrafıyla sona erdi.