Isparta

Bu belirtiler varsa mutlaka doktorunuza başvurun

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Zühal Arıca Büyükbıcak, eklem ağrınız veya 3 aydan uzun süreli ve sinsi başlangıçlı bel ağrınız varsa mutlaka doktorunuza başvurun uyarısında bulundu.

Abone Ol

12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Zühal Arıca Büyükbıcak, eklem iltihabı olan artritin, tedavi edilmezse eklem hasarı ve kalıcı sakatlıklara yol açabileceğini belirtti.

Zühal Arıca Büyükbıcak, konu ile ilgili açıklamasında; “Artrit eklem iltihabına verilen isimdir. Eklemlerde iltihap olması durumunda hareket kısıtlılığı, ağrı, kızarıklık, şişlik gelişir. Tedavi edilmezse eklem hasarı ve kalıcı sakatlıklara yol açabilir. Artrit süresinin uzamasına (6 haftadan uzun) istirahatle olan ağrı ve sabah tutukluğu eşlik ediyorsa, beraberinde başka organlarla ilgili bulgular da varsa (göz kuruluğu, cilt lezyonları gibi) artritin romatizmal hastaliklarla ilgili olduğunu düşündürür. Romatizmal hastalıklar arasında en sık bel ağrısı ile kendini gösteren ankilozan spondilit hastalığıdır. Ankilozan spondilit özellikle omurgayı tutan kronik ilerleyici ağrılı romatizmal bir hastalıktır. Genellikle genç erişkinlik döneminde ortaya çıkar ve sinsi ilerler. En önemli risk faktörü genetik yatkınlık yani ailede benzer hastalık bulunmasıdır. Mekanik bel ağrısı ise kısa süreli, dinlenmekle azalan, hareketle artan tarzda olup en sık karşılaşılan ağrı nedenlerinin başında gelmektedir. Araştırmalar göstermektedir ki insanların %80'i hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşamıştır. Genellikle ağır kaldırma gibi bir aktivite ya da düşme çarpma gibi bir travmadan sonra başarabildiği gibi belirgin bir zorlama olmadan da başlayabilir. Ankilozan spondilitin bel ağrısı ise mekanik bel ağrısının tersine dinlenmekle düzelmez ve ilerleyicidir. Bu sebeplerden dolayı eklem ağrınız veya 3 aydan uzun süreli ve sinsi başlangıçlı bel ağrınız varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz” ifadelerine yer verdi.