Türkiye’nin tescilli 120 Önemli Bitki Alanı (ÖBA)’dan birisi olan Davraz Dağı, Isparta’nın geleceğini de şekillendirebilecek bir fırsat sunuyor:
Hedef: Uluslararası Kış
Sporları Olimpiyatları
Kar kalitesi, Alp ve kuzey disiplini başta olmak üzere tur kayağı ve snowboard sporuna uygun pistleri ve coğrafi altyapısı ile Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biri hâline gelen Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Isparta için büyük bir gelecek vadediyor: “Uluslararası Kış Sporları Olimpiyatları”
KAYAK MERKEZİ 2022- 2023
KIŞ SEZONUNA HAZIRLANIYOR
257 hektar (2 milyon 570 bin m2)’den oluşan 2 bin 635 rakımlı Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, 2022- 2023 kış sezonuna girmeye hazırlanıyor. Yeşil dokusu, beyaz örtüsü ve 2.365 rakımda Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı içme suyu havzası Eğirdir Gölü’nün eşsiz manzarasının izlenebilme imkânı nedeniyle ‘altın üçgen’ olarak tanımlanan Davraz Kayak Merkezi yurt içi ve yurt dışından da doğa ve kış sporları tutkunları için çekim merkezi konumunda.
KIŞ TURİZMİNİN YÜKSELEN DEĞERİ: DAVRAZ
Bakanlar Kurulu, 17 Şubat 1995 Cuma günü Davraz Dağı’nı Kış Sporları ve Turizm Merkezi ilân etti. Bakanlar Kurulu’nun 94/ 6345 sayılı kararı Resmî Gazete’nin aynı tarihli 22205 sayılı baskısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 257 Hektar (Ha.) (2 Milyon 570 Bin M2) Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi.
Bakanlar Kurulu’nun 2009/ 15362 sayılı kararı ile Davraz Dağı Karlıyayla Kış Sporları ve Turizm Merkezi İşletme ve Altyapı Hizmet Birliği kuruldu. Karar, 3 Eylül 2009 tarih ve 27338 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Davraz Kayak Merkezi, 6 Ekim 2016 tarihinde ise şu anki yapısına kavuşturuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç’in uzun yıllar üzerinde çalıştığı bu proje ile Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilân edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararı, Resmî Gazete’nin 6 Ekim 2016 tarih ve 29849 sayılı baskısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklik ile Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde hayata geçirilecek yeni yatırımlar, teşvik sisteminde 5. Bölge avantajlarından faydalandırılmaya başlandı.
Yüksek kar kalitesi, alp ve kuzey disiplinine elverişli pistleri sayesinde kısa bir zaman aralığında Türkiye’nin kış turizminde yükselen değeri hâline gelen Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, tur kayağı ve snowboard açısından da deneyimler sunuyor.
23 bin 500 metre kayak pistinin teknik dağılımı şu şekilde:
-Kayak Pistleri Rakımı:
1.650- 2.150 metre
-Disiplin:
Alp, kuzey, tur kayağı, snowboard
-Toplam pist sayısı:
13 (1 pist ‘tehlikeli’ olduğu için kayak sporuna açılmadı.)
-Pistlerin toplam uzunluğu
23 Bin 500 metre (23.5 km.)
SPOR VE DOĞA TURİZMİ İÇİN ENGİN FIRSATLAR
Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde yapılan diğer sporlar şöyle:
Dağcılık, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü (single ve tandem uçuşları tarzı… Pist uzunluğu 1.800 metre), dağ bisikleti, doğa yürüyüşü (trekking), jeep safari, kamp, off-road (yol dışı) (motor sporları), takım sporları kamp merkezi, fotoğraf safari, kuş gözlemciliği, endemik- nadir bitki fotoğrafçılığı.
DAVRAZ ÖNEMLİ BİTKİ ALANI TESCİLİNE SAHİP
Türkiye’de tescilli 122 Önemli Bitki Alanı (ÖBA) bulunuyor. Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi bu ÖBA arasında yer alan coğrafi bölgelerden biri. Zira Davraz Dağı, endemik, çok nadir, nadir, ıtrî, tıbbi ve aromatik bitki açısından da çok zengin bir coğrafya
GELECEK: ULUSLARARASI KIŞ SPORLARI OLİMPİYATLARI
Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, kış ve yaz sporları ile doğa turizminin yanı sıra bir gelecek daha vadediyor:
Uluslararası Kış Sporları Olimpiyatları
Merkez ilçeye 26, Süleyman Demirel Havalimanı’na 58, Eğirdir’ e 23, Antalya Uluslararası Havalimanı’na 125 kilometre mesafedeki Davraz Dağı Kültür- Trurizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, etkin yatırımlarla bu hedefe koşabilecek altyapı taşıyor.