ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal bizzat katılım sağlayarak projeye destek verdi. Rektör Çatal,  ülkemize ve geleceğimize yönelik önemli toplumsal katkı sağlayan Fen ve Doğa Bilimlerinde Araziyi Tanıma, Veri Toplama ve Analiz Teknikleri Kursu ve Orman Okulu projelerini önemsediklerini belirtti.

TÜBİTAK tarafından desteklenen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi’nden Dr. Yasin Ünal’ın koordinatörlüğünü, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz MYO Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Koca’nın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK, BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında “Fen ve Doğa Bilimlerinde Araziyi Tanıma, Veri Toplama ve Analiz Teknikleri Kursu” projesi çadırlı kamp ve uygulama kısmı Osmaneli Belediyesi İçmeler Tesislerinde teorik kısmı Bursa İznik DSİ Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.

Proje Koordinatörü Dr. Öğr.Üyesi Ahmet Koca; “Proje TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı tarafından desteklenen ilk çadırlı kamplı desteklen projesi Fen ve Doğa Bilimlerinde Araziyi Tanıma, Veri Toplama ve Analiz Teknikleri Kursu projesinin17.sini tamamlanmış bulunmaktayız. Yürütücü kuruluş, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’dir.  Proje etkinliklerinde, 5 farklı üniversitede görev yapan alanında uzman eğitmenler görev almaktadır. Hedef kitlemiz; Türkiye’nin farklı illerinden Fen ve Doğa alanları konularında yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam eden genç bilim insanları ve kurumların AR-GE bölümlerinde görevli araştırmacılar ile öğretmenlerdir. Projeye, bugüne kadar Türkiye’nin farklı illerinde 500’den fazla başvuru yapılmış olup, projenin Bilecik etkinlik dönemine 20 katılımcı seçilmiştir. Proje, disiplinler arası ve birbiri ile bağlantılı Doğa şartlarında araziyi tanıma ve doğada yaşam sanatı etkinlikleri çerçevesinde teorik-uygulamalı tarzda yürütülecektir. 6 gün süren proje sonrasında katılımcılara TÜBİTAK ve ISUBÜ Logolu Katılım Sertifikası verilmiştir. Gecelemeli kamp uygulamaları ve teorik eğitimler uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir.  Fen ve Doğa Bilimlerinde Araziyi Tanıma, Veri Toplama ve Analiz Teknikleri Kursu ile Orman Okulu etkinlikleri Üniversitemiz yürütücülüğü ve desteğinde devam edecektir” dedi.

Teorik ve uygulamalı etkinlikler bir arada gerçekleştiriliyor.

ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Proje Düzenleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Yasin Ünal; “Projeye Türkiye’nin farklı üniversitelerinde ve araştırma kurumlarında görevli genç araştırmacılar ile Lisansüstü öğrencilerine Fen ve Doğa Bilimlerinde alanında araziyi tanıma ve arazide hayatta kalmaya yönelik teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir.   Bu bilimsel etkinlik genç araştırmacı ve lisansüstü öğrencilerinin arazi temelli bilimsel bir çalışmanın her aşamasında ihtiyaç duyacakları teorik ve uygulamalı bilgileri sağlayacak şekilde planlanmıştır. Etkinliğin uygulama kısmı 28-29 Temmuz 2024 tarihlerinde Bilecik Osmaneli Belediyesine bağlı İçmeler tesislerinde Doğada Gecelemeli Kampçılık ve Doğada Hayatta Kalma Tekniklerine yönelik uygulama yapılmıştır. Teorik etkinlikleri 29 Temmuz- 02 Ağustos 2024 tarihleri arasında Bursa İznik DSİ Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.

Düzenlendiğimiz etkinliğimize de farklı illerdeki üniversitelerden yüksek lisans ve doktora yapan ve araştırma yürüten genç bilim insanları katılmıştır. Bu eğitimlerde bilimsel bilgiyi doğadan nasıl elde edebileceğine yönelik uygulamalı teorik eğitimleri veriliyor. Projemiz TÜBİTAK’ın desteklediği tek doğada kamplı proje. Bu kez 17. si desteklenen projede bugüne kadar 340 katılımcıya Sertifika verildi. Katılımcılar eğitimler sayesinde Üniversitemizi tanıdılar. Bu başarıda en büyük pay ISUBÜ Rektörlüğümüzündür. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitemizin verdiği destekler sayesinde alınan kamp malzemelerine sahip olduğumuz için bu projemiz TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Üniversitemiz yönetimine bize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden kursa katılan kursiyerler, “Kursun teorik kısmında beklediğimizin çok daha ötesinde bilgiler karşımıza çıktı. Uygulama kısımları heyecanla takip ettik. Çok verimli ve başarılı bir kurs olduğuna inanıyoruz. Yaşamımız boyunca ihtiyacımız olan birçok temel bilgiyi burada edindik. Akademik çalışmalarımızda da kullanabileceğimiz hem uygulamalı hem teorik bilgiler verildi. Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet KOCA hocamız ve proje koordinatörü Doç. Dr. Yasin Ünal Hocamız başta olmak üzere Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ailesine, kurs etkinleri boyunca bizlere güzel bilgiler vererek deneyimlerini anlatan hocalarımıza ve proje ekibine teşekkür ediyoruz” dediler.

Proje kapanışında emeği geçen proje yürütücüsüne, eğitmenlere ve katılımcılara sertifikaları Rektör Prof. Dr. Yılmaz Çatal tarafından takdim edildi. 

Proje kapsamında kursiyerlere verilen bilgiler, hedef kitlenin tez çalışmalarında ve etkinlik sonrası bilimsel çalışmalarına katkı sağlayacak. Uygulama kısmında ise katılımcıların ömür boyu ihtiyacı olabileceği bilgiler veriliyor.

Öğretim Görevlisine Süleyman Demirel Soruşturması Öğretim Görevlisine Süleyman Demirel Soruşturması

Kaynak: ISUBÜ Bülten