Programa Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, AK Parti İlçe Başkanı Muhammet Demiralay,  Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Genel Müdürü Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Ünlü, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Fuat Bilgin, TÜBİTAK Temsilcisi Dr. Fuat Bilgin, TÜBİTAK Temsilcisi Dr. Mustafa Emre Sarı, Bursa ve Isparta ve Eğirdir  Ziraat Odası Başkanları, Belediye Meclisi Üyeleri, Üreticiler, Kurum Müdür ve amirleri, fidancılar ve çok sayıda davetli katıldı.

MAREM Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerif Özongun yaptığı konuşmada; ’30 yıllık Ar-Ge kültürüne sahip kurumumuz, bugün çok farklı bir heyecana ev sahipliği yapıyor. Bugün, Türkiye meyve ıslah çalışmalarının farklı vir boyuta taşınmasına ön ayak olmasını umut ettiğimiz, önemli bir projeyi sizlerle paylaşmak için bir araya geldik’ diyerek Kocaman bir teşekkürü ise projenin bugünlere gelmesinde emeği geçen mesai arkadaşlarım olmak üzere projede yer alan tüm çalışanlara gönderiyorum, katılımlarınız için teşekkürler, ifadelerini kullandı.

Programda açılış konuşmasını yapan Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş; ‘ Ülkemiz tarımsal üretimde dünyada önemli bir yere sahiptir. Tarımsal hasılasıyla dünyada ilk 10’da, Avrupa’da ise birinci sırada yer almaktadır. Ülke olarak yaklaşık 84 milyon nüfusumuzu, 40 milyon turisti beslemekteyiz. 2023 yılında dünya armut üretimi yaklaşık olarak 23 milyon ton, ihracat yaklaşık 1,6 milyon ton, ithalat 19,6 milyon tondur. Türkiye armut üretimi yaklaşık 534 bin ton, ihracat 70 bin tondur. Ülkemizde yılda yaklaşık 27,4 milyon ton meyve üretimimiz mevcuttur. Genel Müdürlüğümüz 49 araştırma ve enstitü bünyemizde yaklaşık 2547 araştırmacısı ile birlikte Ar-Ge çalışmaları bulunmaktadır. Öncelikle bu toplantıyı organize eden Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İşbirliği yapılan Üniversiteler, Özel sektör kuruluşları, STK’lara ve Eğirdir’imizin Şehr’ül Emini Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’e ve siz değerli katılımcılara en samimi şükranlarımızı sunuyor, teşekkür ediyorum.’ dedi.

Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer yaptığı konuşmada; ‘İlçemiz ve bölgemiz açısından çok büyük öneme sahip olan MAREM Eğirdir’imiz için, üreticilerimiz için değeri ve kıymeti çok büyüktür. Bölgemiz için bu kurumumuz çok büyük bir değer, ve kıymetini biliyor ve sahipleniyoruz. Küresel üst akıl tüm dünyayı pandemi ile test etti, istedikleri verimi alamadılar, insanları evlerine hapsederek dünyaya ayar vermek istedikleri ama maalesef başaramadılar. Şimdi ise dünyayı gıda ve dünya nüfusunu düşürerek, ellerindeki teknolojileri satarak bunu başaramadılar. Üretim diyoruz, ata tohumları diyoruz ve toprak sahiplerini bilinçlendirmemiz gerekiyor diyoruz fakat ama en önemlisi sudan da bahsetmek istiyorum, su bizim için olmazsa olmazımız. Eğer ki biz tarımda ne yaparsak yapalım nasıl ileri seviyelere gidersek gidelim su olmazsa hiçbir şey yapamayız, su çok önemli. Ben sizlerin huzurunda Eğirdir Gölümü’ze de destek istiyorum, bu konuya dikkat çekmek istiyorum. Son yıllarda küresel ısınma ve küresel kuraklık ile birlikte maalesef gölümüzde ciddi su kaybını gözlemlemekteyiz. Sürekli olarak Eğirdir Gölü çevresinde incelemelerde bulunuyorum. Maalesef Eğirdir Gölümüzü bir insana benzetirsek, gölümüz maalesef entübe durumda. Eğirdir’de doğduk, Eğirdir’de büyüdük, inanın Eğirdir Gölünü biz çok seviyoruz, gölümüze baktıkça içim acıyor. İçin eriyor, yağım tuzum eriyor. Eğirdir Gölümüze hep beraber sahip çıkmak durumundayız.’ dedi.

Yağızlar Filo, Isparta’da Temizlik Hizmetine Başladı Yağızlar Filo, Isparta’da Temizlik Hizmetine Başladı

Programda ‘Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi; Armut Örneği (TÜBİTAK) 120O994) proje sonuçları paylaşıldı.  ‘Ateş Yanıklığı Hastalığına Toleranslı Armur Çeşit Islahı’ projesi geliştirilen yeni çeşit ve adaylarının bahçe performansları ile birlikte değerlendirmeleri yapıldı.

Kaynak: Haber Merkezi