İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem

u taslağa göre, elden ödendiği tespit edilen kiranın aylık tutarının yüzde 10'u baz alınarak ceza tutarı belirlenecek. Elden ödenen kira tutarı 5 bin TL’nin altında kalırsa, hem ev sahibi hem de kiracıya 5’er bin TL’lik 'özel usulsüzlük cezası' uygulanacak.

YENİ TEBLİĞ TASLAĞI AÇIKLANDI

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile getirilen banka üzerinden ödeme zorunluluğuna ilişkin bir tebliğ taslağı sundu. 'Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Tebliğ Taslağı'na göre, konut ve işyerlerini kiraya verenler ile kiralayanların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini bankalar veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle belgelendirmeleri zorunlu olacak. Haftalık veya günlük konut kiralamalarına ilişkin tahsilat ve ödemeler de bu kapsamda olacak. Hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tamamının bir kiraya verene bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi durumunda, tevsik zorunluluğu yerine getirilmiş sayılacak.

CEZALAR YÜKSEK OLACAK

Tebliğ taslağına göre, zorunluluğa uymayanlara 'özel usulsüzlük cezası' uygulanacak. Ceza, zorunluluğa uymayanların her birine ve her bir işlem için kesilecek. Birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabı hakkında 20 bin TL, ikinci sınıf tüccar, defter tutan çiftçiler ve kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10 bin TL, diğerleri içinse işleme konu tutarın yüzde 10’u kadar ceza uygulanacak. Bu cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Bir takvim yılı içinde kesilecek ceza, 20 milyon TL’yi aşamayacak. Elden ödeme yapanlar, durumu takip eden 5 iş günü içinde kendiliğinden bildirdiğinde ceza ödemekten muaf tutulacak.

Kaynak: Haber Merkezi