Emekliler, Temmuz ayında en az yüzde 25 oranında zam bekliyor. Uzmanlar, zam yapılmaması durumunda gelir dağılımı uçurumunun daha da derinleşebileceği uyarısında bulunuyor.

Emekliler, Temmuz ayında maaşlarına en az 12 bin lira seviyesinde zam yapılmasını talep ediyorlar. Ancak, iktidarın tasarruf tedbirleri gerekçesiyle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon oranları üzerinden yüzdelik zamlarla yetinmesi halinde gelir dağılımındaki uçurumun daha da genişleyebileceği belirtiliyor. Ocak ayında 20 bin liraya yükseltilen emekli maaşlarının, mayıs sonunda alım gücünde yaşanan 3 bin 651 lira kayıpla birlikte 16 bin 349 liraya düşeceği öngörülüyor.

TÜİK verilerine göre ocak-nisan döneminde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 18,72 artış gösterdi. Merkez Bankası anketine göre ise bu ay için TÜFE'nin yaklaşık yüzde 3,04 oranında artacağı tahmin ediliyor. Emeklilerin son beş aylık dönemde alım gücünde yaşadığı yüzde 22,33'lük düşüş, hak arama amaçlı mitinglere katılan emeklilerin durumunu açıkça ortaya koyuyor. Ocakta 10 bin liraya yükseltilen en düşük emekli maaşının bugünkü alım gücünün ise 8 bin 175 liraya gerilediği belirtiliyor.

Burdur’da Uyuşturucu Tacirlerine Karşı 38 Operasyon Burdur’da Uyuşturucu Tacirlerine Karşı 38 Operasyon

Temmuz ayında, TÜİK tarafından hesaplanan enflasyon oranı dikkate alındığında, en düşük emekli aylığının yaklaşık yüzde 25 oranında zamla 12 bin 500 liranın üzerine çıkarılması gerektiği ifade ediliyor. En düşük memur emeklisinin alım gücünün ise 12 bin 920 liradan 10 bin 562 liraya düşeceği öngörülüyor.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur