Araştırma kapsamında oluşturulan anketlerde, engelli bireylerin kamu hizmetleri ile ilgili memnuniyetleri, T-Testi ve Anova Testleri kullanılarak analiz edildi.

Araştırma bulguları, engelli bireylerin iş durumlarına göre memnuniyetlerini etkileyen önemli farklıklar ortaya koydu. Çalışan engelli bireylerin, işsiz ve emekli bireylere göre daha yüksek bir memnuniyet seviyesine sahip olduğu gözlemlendi. Ancak, gelir durumu açısından, geliri olmayan engellilerin diğer sosyal gruplara göre daha fazla olduğu belirlendi.

Katılımcıların kamu sektöründe daha yüksek oranlarda istihdam edildiği ve büyük çoğunluğunun sosyal güvencesinin bulunduğu tespit edildi. Engel türü bakımından ise, en çok fiziksel engeli olan bireylerin öne çıktığı ve engel oranı %81-%100 arası olan kişilerin sayısının diğer gruplardan daha fazla olduğu görüldü. Çalışmada cinsiyet, medeni durum ve engel oranı gibi ölçeklerde anlamlı farklılıklara rastlanmadı.

Araştırma sonuçları doğrultusunda, engelli bireylerin kamu hizmetlerinden daha verimli faydalanabilmeleri için bazı öneriler sunuldu:

Isparta’da Otomobil ile TIR Çarpıştı 1 Yaralı Isparta’da Otomobil ile TIR Çarpıştı 1 Yaralı
  • Tiyatro ve sinema gibi kültürel etkinliklerde engelli bireyler için seslendirme imkanları sağlanabilir.
  • Otobüs duraklarında engelliler için seslendirme, kabartma ve görsel bilgilendirme aparatları yerleştirilebilir.
  • Ulaşımda görevli personelin, engellilerle iletişim gibi konularda mesleki eğitim alması ve bu konuda düzenli olarak denetlenmesi gerekmektedir.
  • Tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin duraktan otobüse binmeleri ve otobüsten inmeleri için fiziksel düzenlemeler ve elektrikli indirme-kaldırma sistemleri oluşturulmalıdır.
  • Görme engelliler için kabarmalı yürüyüş yollarının yaygınlaştırılması ve bu yollar üzerindeki engellerin kaldırılması gerekmektedir.
  • Engellilerin kent içi yaşamını kolaylaştıracak android yazılımlar geliştirilmelidir.
Muhabir: Ali Rıza Cesur