Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selin TANYERİ KAYAHAN, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü. Bu gün, tüm dünyada ruh sağlığımıza dair farkındalığın artırılması için etkinlikler düzenleniyor. Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu seneki teması ise “İş Yerinde Ruh Sağlığı”.

Bu belirtiler varsa mutlaka doktorunuza başvurun Bu belirtiler varsa mutlaka doktorunuza başvurun

Çalışan insanlar, hayatlarının önemli bir kısmını iş yerinde geçiriyorlar. Ruh sağlığımız ve yaptığımız iş, iş ortamımız, iş memnuniyetimiz ve iş ilişkilerimiz arasında önemli bağlantılar var. Güvenli, adil, sağlıklı çalışma ortamlarının ruh sağlığını koruduğunu biliyoruz. İş ortamında karşılaşılabilen damgalanma, ayrımcılık, sağlıksız çalışma koşulları ise hem ruh sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor, hem de işe katılımı ve üretkenliği azaltabiliyor.

Günümüzde dünyadaki 8 milyar nüfusun yüzde 60’ının çalıştığı bildiriliyor. Düşününce, bu epey büyük bir sayı. Bu nedenle iş yerinde ruh sağlığını konuşmaya, ruh sağlığının korunup desteklenmesini sağlamak için yapılacak çalışmalara ihtiyacımız var. Bunlar arasında ruhsal sağlık okuryazarlığının artırılması, stres yönetimi, bilinçli farkındalık gibi bireylerin kendi kendine uygulayabileceği ruhsal öz bakım yöntemlerinin geliştirilmesi için eğitim ve grup çalışmaları yapılması sayılabilir.

Ruh sağlığı ve onu korumak için yapılacak çalışmalarda herkesin rolü var. İşverenler, çalışanlar, çalışanları temsil eden kuruluşlar, çalışanların sağlığı ve güvenliğinden sorumlu tüm paydaşlar iş yerinde ruh sağlığını iyileştirmek için iş birliği içinde olmalıdır. Burada ruh sağlığı uzmanlarından alınacak destek ve bu alanda kazanılacak deneyim çok önemlidir. İş yerinde kanıta dayalı yaklaşımlar ve ruh sağlığını güçlendirme programları için kaynak oluşturmak, herkesin iş yaşamında sağlıklı olma ve kendini gerçekleştirebilme fırsatına sahip olmasına yardımcı olacaktır. Daha sağlıklı bir gelecek için şimdiden harekete geçmeliyiz.”

Kaynak: Haber Merkezi