Demokrat’a konuşan Isparta Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven: “Isparta’da 7 şiddetinde bir deprem olduğunda, taş üstünde taş kalamayacak.

Çünkü, kentsel dönüşümden ziyade rantsal dönüşüm var. Deregümü Ovası imara açılırken aynı şeyi söyledim, ‘Şehrimizin zemini aşırı kötü. 600 m’ye kadar alüvyonlu bir zemin yani inanılmaz yumuşak bir yapı var’ yapmayın dedim. Bu da şu demek, ‘Deprem 3 şiddetinde olursa 5 şiddetli hissedilir, eğer 5 şiddetinde olursa 7 yada 8 şiddetinde karşılık bulur.

Yıkıcılığı ise inanılmaz olur. Lütfen düz tarım arazilerine konut yapmayın. Daha kayalık yerlerine çıkın diye de defalarca ikaz da bulunduk” dedi. Sorumlu gazetecilik anlayışımız gereği, Isparta Belediyesi’ni ve İl Çevre Şehircilik ve İklim Müdürlüğü’nü bu ciddi açıklamalara karşı uyarıyoruz. ‘Yarın Çok Geç Olabilir’

Gazeteniz Demokrat’ın 10 Kasım 2022 tarihli sayısında, İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz ‘Isparta için büyük bir deprem bekleniyor!’ açıklamasında bulunmuştu. İMO Başkanı Korkmaz, ‘Burdur – Fetiye fay hattının kırılması en çok Isparta’yı vuracaktır. Buna göre binalar yapmamız gerekiyor. Aksi halde her anlamda kayıplar yaşayabiliriz. Bu fay hattı kırıldığında en çok zararı Isparta’ya verecektir” demişti.

Bu açıklamanın üzerinden sadece 4 ay geçmişken, korkulan deprem Kahramanmaraş’ta meydana geldi. 7,7 ve 7,6 şiddetinde iki deprem 6 Şubat Pazartesi günü 10 ili etkileyerek binlerce kişinin ölümüne sebep oldu.

AYNI ŞİDDETTEKİ DEPREM ISPARTA’DA TAŞ ÜSTÜNE TAŞ BIRAKMAZ

Asgari Kurumlar Vergisi Yükseldi Asgari Kurumlar Vergisi Yükseldi

Isparta Mimarlar Odası Başkanı aynı zamanda Kentsel Dönüşüm Uzmanı Caner Ataseven, Güneydoğu’da yaşanan depremin aynı şiddetinde Isparta’da da yaşanması halinde taş üstünde taş kalmayacağını belirtti.

Bütün ülkeyi korkutan, hatta yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremleri Mimarlar Odası Başkanı ve RİSK Kentsel Dönüşüm Şirketi Yönetim Kurumu Başkanı Caner Ataseven değerlendirdi.

ISPARTA YOK OLUR

Ataseven, Isparta’nın kentsel dönüşüm eksikliğinden bahsederek, “Böyle bir felakette Isparta yok olur” dedi.

Ataseven, Güneydoğuda yaşanan depremin Isparta’da olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve Isparta’nın olası bir depremden sağ çıkama ihtimalinin olmadığını belirtti.

TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILIRKEN, KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAZ!

Başkan Caner Ataseven: “Türkiye’yi yasa boğan depremlerden çıkarılacak çok ders var. Evet hepimiz oturduğumuz yerden depremzedelerin acısını hissediyoruz ama şunu da unutmamakta fayda var. Doğa bize bir mesaj veriyor. Biz bu mesajlardan ne almalıyız?  Depremden öncesi biz ne yaptık? Odaklanmamız gereken kilit noktalar aslında bu sorular. Çünkü Isparta birinci deprem bölgesinde yer alan bir şehir. 7,7 şiddetinde bir deprem olsa olduğundan çok daha fazla hissedeceğimize emin olabilirsiniz. Zaten olacakta. Çünkü deprem yağmurun yağması, güneşin açması gibi doğal bir olaydır. Yıllarca enerji birikiyor. Bu enerji birikimin patlamasının bize dönüşü tabi ki ağır oluyor. Eğer güzel bir kentsel dönüşüm varsa, yapılar yeni ve denetlenmiş ise olası bir depremden sağ çıkma olasılığımız ve kaybımız da o kadar az olacaktır. Isparta bu noktada çok ama çok zayıf. Tarım arazileri imara açılırken, kentsel dönüşüm olmaz.” dedi.

10 YILDA SADECE 1170 BİNA DÖNÜŞTÜ

“Peki neden Isparta’da hala bir kentsel dönüşüm yok? derseniz. Öncelikle kentsel dönüşümün iki ayağı vardır. Birincisi riskli yapılar (yerinde yık yap dönüşüm) diğeri riskli alanlar (alan bazlı çalışmalar)

Isparta’da 10 yılda sadece 1170 kadar bina dönüştü ve bu dönüşümde iyice yavaşladı, neredeyse durma noktasına geldi. Riskli alan hiç belirlenmedi.  Bunun nedeni ise devlet çıkardığı yasanın uygulanmasını takip etmedi. Sert maddelerini uygulamadı, vatandaşın inisiyatifine bıraktı. Kira, kredi faiz desteği, harç muafiyeti gibi teşvikleri arttırmadı. Bunun bedelini de şu an Kahramanmaraş ve 10 ilimizde ödüyoruz. Isparta olarak da ödeyeceğiz. Nasıl şu an Güneydoğu’da dehşeti yaşıyorsak aynı sahneleri Isparta içinde yaşayacağız” dedi.

DEREGÜMÜ OVASI İMARA AÇILIRKEN SÖYLEDİM, ‘ZEMİN ÇOK YUMUŞAK’

Isparta Mimarlar Odası Başkanı Caner Ateseven “Yine 7 şiddetinde bir deprem olduğunda ilimizde taş üstünde taş kalamayacak. Çünkü artık kentsel dönüşümden ziyade rantsal dönüşüm var. Deregümü Köyü Ovası imara açılırken de aynı şeyi söyledim. Şehrimizin zemini aşırı kötü. 600 m’ye kadar alüvyonlu bir zemin yani inanılmaz yumuşaklık var. Bu da şu demek deprem 3 olursa 5, 5 olursa 7-8 şiddetinde hissedeceğiz. Yıkıcılığı inanılmaz olacak. Lütfen düz tarım arazilerine yapmayın daha kayalık yerlerine çıkın diye de defalarca ikazda bulunduk. Şu an en güvenilir yer Eğirdir yolu üzerindeki TOKİ mesela” dedi.

MÜTEAHHİTLER ŞEHİR MERKEZİNE GİRMİYOR!

Başkan Ataseven “Şehir merkezinde mülkiyet ve vatandaşla anlaşmak zor olduğu için müteahhitler dönüşüme giremiyor ya da girmiyor. Bom boş olan Deregümü gibi yerler tercih ediyorlar. Orası düne kadar bomboştu çünkü.  Fakat bu düşünce tarzıyla depremi yaşadığımızda, şehir merkezine ne İtfaiye girebilecek ne bir AFAD ekibi girebilecek. Sıra bizde ama biz tedbirimizi almadık. Çok geç kaldık. Özellikle zeminimiz çok kötü ve zemin büyütmesi çok fazla.

Buda depremi ikiyle çarpacak. Bu noktada yapılması gereken geçte olsa alınması gereken en önemli adım; devlet çok sert bir yaptırım uygular, vatandaşın inisiyatifine bırakmadan riskli binayı yıkarsa bu olumsuz senaryolardan da uzaklaşmış oluruz. Evet şuan için kentsel döşüm kanunu çıktı ama bu kanunun üzerine düşülmedi ki.  Üzerine düşmediğimizde Güneydoğu’da ki acı tablo bizimde kaderimiz olacak. Şu anda binalarımızın yüzde 80’ni riskli durumda. 2000 yılından önce yapılmış  binaların denetlenmesi gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi