Kadınlara ve aile fertlerine yönelik şiddetle mücadeleyle ilgili yürütülen faaliyetleri değerlendirmek ve görülen aksaklıklara çözüm önerileri sunmak üzere oluşturulan ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu’ Vali Aydın Baruş başkanlığında toplandı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Baruş, son dönemlerde kadınların konumunu iyileştiren yasal düzenlemelerle birlikte şiddet olaylarına karşı vatandaşların duyarlılığının arttığını belirterek bu konuda yasal makamlara başvuru sayısının yükseldiğini söyledi.

Vali Baruş sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan başvuruların neticelendirilmesi konusunda da hem kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve adli makamlarımızın gerekli hassasiyet ve duyarlılığı gösterdiğini görüyoruz. Ancak tüm yapılanlara rağmen şiddet olaylarının bazılarının önlenememesi ve bu şiddet olaylarının ölüme varan elim hadiselerle neticelenmesi bizleri üzüyor. Kadın ve çocukların konumlarının zayıf olmasından dolayı, şiddete temayüllü aile fertleri tarafından mağdur edildiğini ve bunun sonucunda da özellikle toplumumuzun temelini oluşturan aile biriminin sarsılmaya uğradığını, dağıldığını görüyoruz. Bizim için en temel hususlardan birisi toplumsal bütünlüğümüzü korumak için aile kurumunu güçlendirmektir.

Asgari Kurumlar Vergisi Yükseldi Asgari Kurumlar Vergisi Yükseldi

Ancak şiddetin yaşandığı bir ailede de huzur kalmadığını ve neticede parçalanmaya doğru gittiğini, bundan da en büyük zararı kadınların ve çocukların gördüğünü görüyoruz. Bu nedenle kadına yönelik şiddetle mücadeleyi, toplumsal duyarlılığı yükselterek hep birlikte yapmamız lazım. Bunu sadece bu konuda mağduriyete uğrayan kadınlarımız veya diğer bireylerimiz dile getirmemeli, bunu şiddet olaylarına şahit olan, devam ettiğini bilenlerin de dile getirmesi ve bu olayların sadece o şiddetin yaşandığı aileleri veya kişiler arasındaki huzuru değil, aynı zamanda bizim huzurumuzu da ilgilendirdiğini bilmemiz gerekiyor. Bu noktada duyarlılık çok önemli” dedi.

Ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından Isparta’da meydana gelen, kadına yönelik şiddet olayları ve bu konuda yapılan çalışmaları gösteren bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, 2023 yılının geçen 11 ayında toplam 2300 şiddet mağduruna ŞÖNİM olarak hizmet sunulduğu ve bu kişilerin yüzde 87’sinin kadın olduğu belirtildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Negiz, Isparta il merkezinde kadına yönelik şiddet olaylarının en çok yaşandığı 10 mahallede yapmış olduğu anket çalışmasının sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. 371 kadınla yapılan çalışmada; “Hayatınızda hiç şiddet gördünüz mü?”  sorusuna kadınların yüzde 32’sinin evet cevabı verdiğini ve bunlardan yüzde 13.3’nün ise hala şiddet görmeye devam ettiğini belirten Negiz, şiddet gören kadınların sadece yüzde 27,9’unun bu konuyu yasal boyuta taşıyabildiğini söyledi.

Toplantıya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cem Sağdıç, Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, Üniversite ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.

Valilik Bülten

Editör: Özge Çelik