Bağlar, Yedişehitler, Pirimehmet, Gülcü, Yenice gibi mahallelerde kentsel dönüşümün önü açılarak, riskli binalarda emsal artışı yapılması onaylandı. İYİ Parti İmar Komisyonu Üyesi Murat Dolunay, bu düzenleme için "Isparta'da kentsel dönüşüm anlamında atılmış en önemli adım" ifadesini kullandı. 

     6306 sayılı Afet Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu çerçevesinde, riskli yapılara bir buçuk katına kadar emsal artışı ve değer artışı bedelinden muafiyet uygulaması, Isparta’da farklı bir şekilde hayata geçirildi. Özellikle Bağlar, Yedişehitler, Pirimehmet, Yenice, Işıkkent, Davraz gibi merkez mahallelerde bulunan riskli binaların yer aldığı arsalara yüzde 10 emsal artışı sağlayan düzenleme, Belediye Meclisi kararıyla yürürlüğe girdi.

     İmar Komisyonu Üyesi Murat Dolunay, bu düzenlemenin detaylarını aktardı. Yedişehitler,  Bağlar , Pirimehmet , Halifesultan , Gülcü mahalleleri gibi emsal değeri düşük olan bölgelerdeki değerlerin artırılması ve buralarda kentsel dönüşümün hızlandırılması amacıyla yüzde 10 emsal artışı yapıldığını belirten Dolunay, "Burada 1,60 emsal sınırını koyarak şehir içinde yoğunluğun artmasını önledik. Bağımsız bölüm miktarına göre emsal artışı maksimum1,60’a kadar yapılabilecek.Emsal 1.60 olan parseller bundan yararlanamayacak. Karaağaç, Sermet, Emre mahalleleri gibi bazı  mahallerde geçmiş  dönem imar revizyonlarıları ile oranı 1,60 çıkarılmıştır.İmar revizyonundaki bu artışla buralardaki sorun çözülmeye başladı. Ancak Bağlar ve Yedişehitler doğancı gibi küçük, ikişer-üçer katlı yerlerde müteahhitler devreye girmiyordu çünkü emsal değeri düşüktü. Bu nedenle 1,40 emsalin altında olan binalar için artış sağladık. Ben bunun kademeli olması gerektiğini önerdim. Örneğin, 1 ile 10 bağımsız bölüm için yüzde 10, 11 ile 20 bölüm için yüzde 15, 21'in üstündeki binalar için ise yüzde 20 artış yapılmalı.Buradaki amaç daha çok bağımsız bölümü dönüştürebilmek.Belediye Başkanımızla görüştük.Bu çalışmayı ikinci aşamada yapacağız. Şehir içinde bu emsal artışından bir miktar sosyal donatı eksikliği  olacak.Bunuda ada bazında gelecek imar tadilatlarinda sağlayacağız.. Ancak, bu binaları şimdi dönüştüremezsek, ileride bir depremde olası can kayıpları ve maddi zarar büyük olabilir. Maraş ve Hatay depremleri bunun en büyük örneği. Bugün bütün yatırımlar kısıtlandı ve tüm bütçe bu bölgelere yönlendirildi.Gelecekte belkide olabilecek yeni depremler ülkenin beka sorunu haline gelebilir bu manada Isparta’da kentsel dönüşümde en önemli adım atıldı. Amacımız, eski mahallelerdeki riskli yapıları dönüştürmek. İkişer-üçer katlı veya Işıkkent'teki beş katlı depreme dayanıksız evleri dönüştüremiyoruz, çünkü emsal yetmiyor. Bu süreci hızlandırdık." şeklinde konuştu.

Isparta Çevre Şehircilik İl Müdürü Değişti Isparta Çevre Şehircilik İl Müdürü Değişti

 Anlaşmazlıklarda Belediye Yetkisini Kullanacak

      Anlaşmazlık durumunda çoğunluğun onayı olduğu takdirde belediyenin devreye gireceğini ifade eden Dolunay, "Şimdi 18 uygulamasını yapıyoruz. Kentsel dönüşüme girmiş bir alan var, içinde 5 ev bulunuyor. 4 ev sahibi anlaşıyor, ancak bir kişi anlaşmıyor. Bu durum, inşaatın başlamasını engelliyor. Riskli yapı tespit edilmiş olsa bile, bir evin anlaşmaması nedeniyle süreç ilerlemiyor. Bu noktada kanun açıkça belirtilmiş. Vatandaş kendi talep eder ve süreci başlatır. Ancak vatandaşın talebinden sonra işlem yapılmazsa idare yani çevre şehircilik veya belediyeler devreye girer. Belediye, talep üzerine bu yetkisini kullanarak riskli olduğu kanaatine vardığı binaya risk tesbiti yaparak dönüşümü sağlar." dedi. Bu işlem yapılırken üçte iki çoğunluk sağlanması şartı getirilerek vatandaşin mağduriyeti ve bu durumun kötü amaçla kullanılması önlenmiştir.Bu şartları sağlayan müteahhit veya mal sahipleri belediyemize müracaat edecek ve anlaşma sağlanamayan kişilere tebligat yapılarak, belediyenin devreye gireceğini vurguladı.

 Otopark Sorunu 1000 Metrekare Şartıyla Çözülecek

       Düzenlemenin şehir içindeki eski binaların dönüşümüne büyük katkı sağlayacağını belirten Dolunay, "Bin metrekare şartı da oldukça faydalı oldu. Bir kişinin 500 metrekare arsası var, hemen yanında da 500 metrekare başka bir arsa bulunuyor. Bu iki arsa birleştirilip 1000 metrekare yapıldığında çekme mesafeleri yeniden düzenlenerek, daha büyük bir yapı inşa edilebilecek. Bu şekilde otopark sorunu da çözülecek. 500 metrekarelik alanlarda otopark iç mekânda yapılamıyordu, ancak 1000 metrekarelik alanlar bu sorunu ortadan kaldıracak." dedi.

İmar Komisyonu Başarılı Çalışmalar Yapıyor

      Isparta'nın yapılaşmada ovaya yayılmak yerine şehir içindeki yapılara yoğunlaşması gerektiğini ifade eden Dolunay, "Yenice ve Dere mahallelerinden Doğancı'ya, Emre ve Gülcü mahalleleri gibi eski mahallerede çarpık kentleşme var. Bu bölgelerdeki eski binaların yenilenmesi ve modern bir hale getirilmesi gerekiyor. İmar Komisyonu olarak bu dönemde çok iyi işler yapıyoruz. Gerçekten her konuda ekip arkadaşlarımızla tartışarak karar alıyoruz. Tüm üyeler işinde uzman. Bu çok önemli. Verilen emsal artışları ve imar tadilatlarinda hangi amaçla yapılacağı karşılığında Isparta'nın ne kazanacağı , kanunlara uygunluğu gibi detaylı hesaplamalar yapılarak geleceğe yön verecek kararlar alınıyor." Biz İyi parti grubu olarak mualefet olsakda bu kararların alınmasında etkili ve verimli çalışarak Ispartamız için hayırlı kararlar alınmasını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ali Rıza Cesur