Nohut hasadının başlamasıyla birlikte, patozcular sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar çalışarak, tarlalardaki nohutları ayıklıyor. Nohut hasadının ardından, tarlada biriktirilen nohutların ayıklanması işlemi başlıyor. Geçmişte elle dövme yöntemiyle yapılan bu iş, zamanla sabit patoz makineleri ile yapılmaya başlandı. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte gezer patozlar devreye girdi. Gezer patozlar, tarlada nohut ve benzeri ürünleri biriktirirken, geriye kalan ayıklama işlemini de üstleniyor. Bu durum, patozcular için tek alternatif haline getirdi. Sıcak ve tozlu hava koşullarında çalışan patozcular, her sene ortalama bir buçuk ay boyunca günün yaklaşık 20 saatini ayıklama işine ayırıyor. Diğer günlerde ise farklı işlerle ilgileniyorlar. Geçen yıl saatlik çalışma ücreti 2 bin TL iken, bu yıl ücret 3 bin TL olarak belirlenmiş durumda. 

Restoranda Yangın Çıktı Ölü Ve Yaralılar Var Restoranda Yangın Çıktı Ölü Ve Yaralılar Var

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde patoz ortaklarından Osman G., yeni dönemde yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti. Osman G., “Patoz işlemi yaklaşık 20 gün sürüyor. Yalvaç civarında genellikle nohut ve fiğ patozunu yapıyoruz. Çiftçiler fiği tohum haline getirmek için mecbur patoz ettirmek zorunda. Sabah başladığımız tarladan ancak akşam çıkabiliyoruz. Eskiden nohut gibi ürünler tarlada toplanır, kasaya atılırdı. Hepsi bir yerde sabit patozlarda tohum çıkartılırdı. Ancak şimdi gezer patozlar üretildi. Biz de aldık; çiftçi sadece nohutu, fiği ve mercimeği yolmakla uğraşıyor. Gerisini patoz hallediyor. Biçerdöverler nohutu biçebildiği için biz genelde mercimek ve fiğ tohumu üzerine patoz ediyoruz. Üreticiyle de dekar üzerine değil saat üzerine anlaşıyoruz. ” şeklinde konuştu.

Muhabir: Ali Rıza Cesur