Genç Kızın Organları 4 Hastaya Umut Oldu Genç Kızın Organları 4 Hastaya Umut Oldu

Manav; "

Isparta’nın tarihi yer isimlerini bu fotoğrafta görebileceksiniz.

1935 Ün Dergisi sayısında yer alan bu isimler geçmiş dönemdeki mezraların isimleridir.

Dönem tarihi ile yorumladığımızda slında Isparta’nın yer adlarının tomografisi olarak yorumlayabiliriz.

Mezra kelimesi bugün yeşillik, mera gibi bir anlamda anlaşılıyor. Osmanlı tahrir kayıtlarında “Mezra” daha önce yaşamın olduğu yer anlamında kaydedilmiştir. Yani bir yerde bir köy-karye, aşiret yaşamış ve orayı herhangi bir sebepten terketmiş-terkedilmiş olması durumunda o alan mezra olarak kaydediliyordu.

İşte bu resimdeki listeler daha önce yaşamın olduğu mezra veya olabildiği belli olmayan yer isimleridir. Bu kayıtlar tahrir, nüfus, temettuat defterlerinde yer alan coğrafya isimleridir.

Dikkat ettiyseniz ilgili isimlerin geneli Türk isimler olup, kimi isimler aşiret, kimi si boy, kimisi Orta Asya yerleşim isimleridir. Bu yer adlarından bölgedeki Türkleşmenin haritasını çıkarmada ciddi faydalanılmaktadır.

Bu yer adları ciddi tetkik, analiz ve yorum gerektirir.

Bu isimlere bakıp ta, yer adı için “Esraili” yazıyor o yanlış doğrusu “Asraili” gibi düşünenler çıkacaktır.

Bu yer adları az evvel bahsettiğimiz gibi, Osmanlı arşivlerinde adı geçen coğrafya isimleridir. Günümüze gelene kadar çok kez değişime, telaffuza uğrayabilir.

Örneğin bugünkü ATABEY ilçemiz Osmanlı kayıtlarında “AĞRAS”-“AĞROS” olarak geçmiştir. Ancak Osmanlının son dönemlerinde halk dilinde “ARAS” yani “AĞRAS”ın yumuşak G’nin yutulmasıyla kolay telaffuzu söylenmiştir. Ama ben Osmanlı Tahrir ve temettuat başta olmak üzere kayıtlarda hiç “ARAS” adını görmedim.

Tıpkı bunun gibi yer adları değişime uğrayabilir.

Güdül-Avdan-Karkın-Kınık-Danişment-Avşar-Kestel dikkat çekenlerden bazıları.

Bu listeden anlamamız gereken bölgedeki ilk Türkleşme izlerinin boy, aşiret gibi bağlı bulundukları soyların izini vermektedir.

Bunları tek tek açıklamak istemiyorum, ancak halen bazı düşünürler kendilerini bağlı görmek istedikleri boydan olduğuna inandırmışlar, varsın istedikleri boydan, soydan olsunlar.

Sonuç itibariyle Oğuz Ata’nın soyudur." dedi.

Fotoğraf açıklaması yok.

Muhabir: Ali Rıza Cesur