Güney Kore'nin Busan kentinde düzenlenen 37. Dünya Jeoloji Kongresi'nde UNESCO'nun da desteklediği Uluslararası Yerbilimleri Birliği (IUGS) Projesi kapsamında ''Dünya'nın en önemli 100 Jeolojik Mirası Listesi'ne Salda Gölü 'Mars'ın yeryüzündeki temsilcisi' sıfatıyla seçildi.

 -Isparta'dan 5 varlık uluslararası alana çıkmayı bekliyor

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Millî Komisyonu, ''Türkiye'nin En Önemli Jeolojik Mirasları / JEOSİTLERİ Listesi''ne 70. sıradan ''Gölcük Maarı''nı; 92. sıradan ''Köprülü Kanyon''u; 129. sıradan ''Beyşehir Gölü''nü; 159. sıradan ''Köprüçay Kanyonu''nu ve 165. sıradan ''Zindan Mağarası''nı tespit etmişti.

 -Türkiye'den Salda Gölü ile birlikte 3 değer var, Isparta ise yok

UNESCO Birinci Etap En İyi 100 Jeolojik Miras Listesi 2022 yılında ilân edilmiş, Kapadokya ve Pamukkale buradaki prestij listesine girmişti. Burdur Salda Gölü de ''Mars'ın Yeryüzündeki Temsilcisi'' sıfatıyla ''Dünya'nın en önemli 100 Jeolojik Mirası Listesi''ne girdi. Isparta ise 5 önemli alana sahip olmasına karşın sadece ulusal ölçekte yer alıyor. Isparta uluslararası prestij listelerinde kendine alan açamıyor. Bu da Isparta'da lobi eksikliğinin net bir kanıtıdır. Proje üretme, politika oluşturulma, gelecek vizyonu ve ufuk açısından Isparta'da siyaset, kamu ve yerel yönetimler ile demokratik kitle örgütlerinin ne kadar eksik ve yetersiz olduğunun net bir işaretidir. Her alanda olduğu gibi burada da Isparta sahipsizdir.

 -Dünya'nın En Önemli 100 Jeolojik Mirası

28 Nisan 2024 tarihinde Güney Kore'nin Busan kentinde toplanan 37. Dünya Jeoloji Kongresi sırasında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) da desteğiyle gerçekleştirilen Uluslararası Yerbilimleri Birliği (IUGS) Projesi kapsamında, iki yıldır devam eden bilimsel değerlendirmeler sonucunda, ikinci etap ''Dünya'nın En önemli 100 Jeolojik Mirası'' açıklandı. Salda Gölü de ''Mars''ın Yeryüzündeki Temsilcisi''  sıfatıyla bu miraslardan biri olarak seçildi.

IUGS Başkanı Prof. John Luden, listeyi açıklamak için düzenlediği basın toplantısında ''yerkürenin en önemli miraslarını biz tespit ediyoruz, aynı zamanda korunmaları için taraf ülkelere çağrı yapıyoruz, bunlar yok olduğunda asla yerine konulamaz ve yerkürenin jeolojik geçmişinden bir parça kaybolur'' dedi.

-UNESCO Türkiye Millî Komisyonu açıkladı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Millî Komisyonu 2022 yılında oluşturulan Birinci Etap En İyi 100 Jeolojik Miras Listesi'ne Kapadokya ve Pamukkale'nin seçildiğine atıf yaptı. UNESCO Türkiye şu bilgi notunu yayımladı:

''UNESCO, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), IUGS gibi kuruluşların bilimsel önemini tespit ettiği kültürel ve doğal varlıklar, yalnızca bulundukları ülkelerin değil tüm dünyanın önemli miraslarıdır. Bu kuruluşlar tarafından oluşturulan ''prestij listelerine'' girebilmek önemli, bu listelerde kalabilmek daha önemlidir. Millî Komisyonumuz bu hususta çalışan kamu kurumlarıyla iş birliğini sürdürmektedir.''

-Ulusal ve Uluslararası Görünürlükler için Türkiye'nin En Önemli Jeolojik Mirası Listesi'ne Isparta'dan 5 alan gösterilmişti.

14 Mart 2024'te, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu'nun da desteğiyle Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Jeolojik Mirası Koruma Derneği ve Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından ''Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En İyi Jeolojik Mirasları ve Anahtar Jeolojik Alanları Çalıştayı'' gerçekleştirilmiş ti.

Yapılan görüşmelerin sonuçları neticesinde ''Türkiye'nin En Önemli Jeolojik Mirasları / Jeositleri Listesi ve Sıralaması'' yayımlanmıştı.

Isparta'dan ve sınırları bu topraklarda olan 5 değer ''Türkiye'nin En Önemli Jeolojik Mirasları / Jeositleri Listesi''ne girmişti.

Türkiye'nin En Önemli Anahtar Jeolojik Alanlar Listesi ve Sıralaması'na ise Isparta'nın hiçbir varlığı alınmamıştı.

''Türkiye'nin En Önemli Jeolojik Mirasları / Jeositleri Listesi''ne giren değerleri ise şöyle idi:
 

Bütçede Aslan Payı ‘Yatırım Ve İnşaat’a Bütçede Aslan Payı ‘Yatırım Ve İnşaat’a

TABİAT VARLIĞI               PRESTİJ SIRASI

Gölcük Maarı                    70

Köprülü Kanyon               92

Beyşehir Gölü                   129

Köprüçay Kanyonu         159

Zindan Mağarası              165

-Listenin tamamını okumak isteyenler için bağlantı yolu:

https://unesco.org.tr/Content_Files/Content/Anasayfa/14.mart%202024.JEOLOJ%C4%B0K%20M%C4%B0RAS%20%C3%87ALI%C5%9ETAYI%20SONU%C3%87%20B%C4%B0LD%C4%B0RGES%C4%B0.ve%20ekleri.son.pdf

-Bu bir ufuk ve vizyon meselesi

Isparta'nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından tescil edilen hiçbir değeri bulunmuyor.

Isparta her alanda olduğu gibi burada da sahipsiz durumdadır.

Bu bir vizyon ve ufuk meselesi…

Isparta uluslararası prestij listelerinde kendine alan açamıyor. Bu da Isparta'da lobi eksikliğinin net bir kanıtıdır. Proje üretme, politika oluşturulma, gelecek vizyonu ve ufuk açısından Isparta'da siyaset, kamu ve yerel yönetimler ile demokratik kitle örgütlerinin ne kadar eksik ve yetersiz olduğunun net bir işaretidir. Her alanda olduğu gibi burada da Isparta sahipsizdir.

Muhabir: Nadir Öngören