Faiz Kararı Sonrası Dövizde Son Durum Faiz Kararı Sonrası Dövizde Son Durum

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, bu kapsamda yapılan vergi incelemeleri ve saha denetimleri aralıksız sürdürülüyor.

Bakanlık, kayıt dışılıkla mücadelede yasal düzenlemelerle destek sağlamayı amaçlıyor. Bu çerçevede hazırlanan vergi paketi, kayıt dışılıkla mücadelede gönüllü uyumu artırmayı hedefliyor.

Elden Kira Ödemelerine Ceza

Yeni pakete göre, meskenlerini kiraya verenlerin kira bedelini elden almaları önlenecek. Elden kira ödemelerinde, kiracılara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kiracı, ödemeyi elden yaptığını idareye bildirirse ceza uygulanmayacak. İş yeri kiralamalarında da aynı kural geçerli olacak. Ayrıca, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bazı kaçakçılık suçları için öngörülen hapis cezalarının alt sınırının 5 yıla çıkarılması ve etkin pişmanlığa ilişkin hükümlerin kaldırılması planlanıyor.

Bilgi Verme Yükümlülüğüne Uymayanlara Ceza Artışı

Elektronik ticaret platformlarına bilgi verme yükümlülüğüne uymayanlara kesilen cezalar ile ödeme kaydedici cihaz ve POS cihazlarına düzenlemelere aykırı davrananlara kesilecek özel usulsüzlük cezaları artırılacak.

Günlük Hasılat Tespitleri Yıllık Hasılata Dahil Edilecek

Hizmet işletmelerinde yapılan günlük hasılat tespitleri, yıllık hasılatın kontrolünde dikkate alınacak. Serbest meslek ve ticaret erbabının ayda 3, yılda 12 kez yoklamalarla günlük hasılatları belirlenecek. Mükellefin beyan ettiği hasılat ile yoklamalarda belirlenen hasılat arasında fark bulunursa, mükellef izaha davet edilecek. İzah yeterli görülmezse, yapılan tespitler yıllık hasılatın hesaplanmasında kullanılacak.

Gelir ve Kurumlar Vergisinde Tevkifat Kapsamı Genişletilecek

Gelir ve kurumlar vergisinde ticari kazançlarda bazı ödemeler hariç tevkifat yapılmıyor. Yeni paketle, KDV’de olduğu gibi kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörlerde gelir ve kurumlar vergisine mahsuben tevkifat yapılabilmesi için Cumhurbaşkanı'na yetki verilecek. Özellikle hizmet sektörü ve elektronik ticaret platformları üzerinden yapılan ödemelerden tevkifat yapılması öngörülüyor.

Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları Artırılıyor

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları her yıl yeniden değerleme oranında artıyor, ancak bu tutarlar uzun süredir güncellenmediği için caydırıcılığı azalmış durumda. Yeni paketle, bu cezalar artırılacak. Fatura verilmemesi ve alınmaması durumlarında uygulanan özel usulsüzlük cezaları, aynı fiilin tekrarında artırımlı uygulanacak. Vergi Usul Kanunu kapsamındaki belgeler yerine kanun kapsamında olmayan bilgi fişi gibi belgelerin düzenlenmesi halinde, ceza 2 kat uygulanacak.

Kayıt Dışı Çalışanlara Artırımlı Vergi Ziyaı Cezası

Vergi ziyaı cezası, ziyaa uğratılan verginin 1 katı, kendiliğinden verilen beyannamelerde verginin yüzde 50'si, kaçakçılık fiillerinin varlığı halinde verginin 3 katı kadar kesiliyor. Kayıt dışı faaliyetlerde vergi ziyaı cezasının 1,5 kat olarak artırımlı uygulanması öngörülüyor. Başkasının banka hesaplarını kullananlara ve hesaplarını kullandıranlara özel usulsüzlük cezası kesilmesi öngörülüyor.

Para Transferlerinde Yeni Düzenlemeler

Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin para transferlerinin, başkasına ait banka hesaplarına yapılması durumunda, banka hesabını kullanan ve kullandıran adına ayrı ayrı, işleme konu tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezanın alt sınırı 25 bin lira, üst sınırı ise 20 milyon lira olacak.

POS Cihazlarının Yetkisiz Kullanımı

POS cihazını başka mükelleflere kullandıran ve başkasına ait POS cihazını kullananlara her bir tespit için ağırlaştırılmış özel usulsüzlük cezası kesilmesi öneriliyor. Bilanço esasında defter tutanlara 75 bin lira, işletme hesabında defter tutanlara 37 bin 500 lira, diğer mükelleflere ise 19 bin 500 lira ceza kesilecek.

Satıcıya Ceza, Alıcıya İstisna

Satıcının, alıcıya belge düzenlemediğinin alıcı tarafından idareye bildirilmesi durumunda, alıcıya ceza kesilmeyecek, ancak satıcıya verilecek özel usulsüzlük cezası üç kat uygulanacak. Ayrıca, 7 bin lirayı aşan ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunluluğuna uyulmasını teşvik etmek amacıyla, ödemeyi yapan mükellefin durumu idareye bildirmesi halinde ceza kesilmeyecek.

Vergi paketinin kısa sürede yasalaşarak devreye girmesi bekleniyor

Kaynak: Haber Merkezi