28 Eylül Dünya Kuduz Günü nedeniyle SDÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından “Kuduz Hastalığı Bilgilendirme Standı'' kuruldu. 

Hastane poliklinik binasında kurulan stantta hasta, hasta yakınları ve hastane çalışanlarına ''Kuduz Hastalığı'' hakkında farkındalık oluşturmak için broşürler dağıtılarak bilgilendirme yapıldı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Füsun Zeynep Akçam, kuduz hastalığı ile ilgili şu bilgileri aktardı; 

Dünya Sağlık Örgütü, 28 Eylül’ü “Dünya Kuduz Günü” olarak ilan etmiştir. Tüm özel günlerde olduğu gibi bu tarihin de anlamı, kuduz hastalığına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmaktır.

Kuduz, birkaç ada ülkesi dışında tüm dünyada görülebilen bir zoonozdur. Yani hayvanlardan insanlara bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Kuduz virüsüne duyarlı vahşi ya da evcil hayvanlar aracılığı ile insanlara bulaşmaktadır. Genellikle tilki, kurt, çakal, kokarca gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlar insan kuduzundan sorumlu olmaktadır. Başlıca bulaşma yolu hayvan ısırıklarıdır. Ama bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalara enfekte olmuş hayvanın salyasının teması ile de bulaşabilir.

Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak dostlarımızı korumalıyız. Bu, dolaylı olarak kendimizi ve toplumu korumanın da bir yoludur. Ayrıca, aşılı bir kedi ya da köpek temaslarında gözlem şansımız olduğu için gereksiz aşılamanın da önene geçilmiş olacaktır.

Karkas Et Fiyatları Belli Oldu Karkas Et Fiyatları Belli Oldu

Ülkemizde insan kuduz vakalarının önlenmesi amacıyla kuduz riskli temas öncesi ve temas sonrası profilaksi uygulamaları Sağlık Bakanlığı Kuduz Profilaksi Rehberi çerçevesinde yapılmaktadır. Bu rehber uyarınca aşılı bir kedi ya da köpek teması söz konusu olduğunda mümkünse hayvanın gözleme alınması önerilmektedir. Sahipsiz hayvanların da ilgili otoritelerce kuduz aşılarının yapılması uygundur. Ötenazinin yerine, kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları planlanmalıdır.

Riskli hayvan temaslarında il ve ilçelerdeki kuduz merkezlerine başvurulması, aşı programına dâhil olunması ve olası riskli hayvanların bildiriminin yapılması çok önemlidir. İlimizde kuduz merkezi Şehir Hastanesidir.

Kaynak: SDÜ Bülten