Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

Marka tescil işlemleri, işletmelerin marka işaretlerinin yasal olarak koruma altına alınması işlemleridir. Markanın belirlenmesi ve tescil edilmesi, firmaya ait marka bilgilerinin 3. kişiler tarafından kullanılmasının önüne geçer. Tescil işlemleri, markanın kimler tarafından kullanılacağını gösterir ve işletmelere birçok açıdan avantaj sağlar.

Ürün ve hizmet üretiminin kimin tarafından yapıldığını gösteren işaretlere marka deniliyor. Markalaşma yolunda ilerleyen ve kullanılan markanın sadece kendisine ait olmasını isteyenler, tescil işlemlerini yaptırıyor. Tescil işlemi, sunulan ürün ya da hizmetten kaynaklanan hukuki hakların marka bünyesinde barındırılmasını ve güvence altına alınmasını sağlar.

Marka Tescil Nasıl Yapılır?

Marka tescil işlemleri, Türk Patent Enstitüsü tarafından talep edilen belgelerin hazırlanması ile yapılır. Tescil için istenen belgeler, marka sahibinin bulunduğu sektöre ve statüsüne göre değişebiliyor. Tescil işlemleri sırasında, marka tescil sorgulama işlemleri yapılarak, belirlenen marka isminin başka kullanıcılar adına tescil edilip edilmediği tespit edilir. Tescil yapılabilmesi için istenen tüm belgelerin eksiksiz olarak sunulması gerekiyor. Başvuru sonrasında, marka askıya çıkartılır ve itiraz olup olmayacağı gözlemlenir. Askı süresi içerisinde itiraz gelmezse, marka, başvuru yapan adına tescil edilir.

Marka Tescil Belgesi Nasıl Hazırlanır?

İsim patenti işlemleri için başvuru formu doldurulur ve istenen diğer belgeler hazırlanır. Türk Patent ve Marka Kurumu, marka tescil belgesinin hazırlanması için gerekli işlem adımlarını duyurur. Tescil belgesi, marka bülteninde yayınlandıktan sonra gelebilecek itirazlar beklenir. İtiraz olmadığı zaman belgenin hazırlanması ortalama 6 – 8 ay kadar sürebiliyor. Hazırlanan tescil belgesi, marka için 10 yıl koruma sağlayacak ve tescil yaptıran adına kayıtlı kalacaktır. Tescil belgesi başvurularına itiraz geldiğinde, başvuruların sonuçlanması, 20 aya kadar uzayabiliyor.

Marka Tescil Belgesi Nasıl Sorgulanır?

Marka sorgulama işlemi, tescil işlemi için yapılacak başvuru hazırlık süreci olarak değerlendiriliyor. Sorgulama işlemleri, Türk Patent Kurumunun resmi sitesi üzerinden yapılabiliyor. Marka tescil sorgulama işlemleri, farklı işletmelere ait benzer markaların kullanılması riskini ortadan kaldıracaktır. Bu benzersiz olmayı sağlar. Tescil için başvuru evraklarını hazırlayarak teslim edenler, sistem üzerinden sorgulama yapılmasını, başvurularının kabul edilip edilmemesini sağlıyor.

Marka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İşletmeler, yeni üretecekleri ürün ve hizmetler ya da kurumsal kimlikleri için marka belirler ve bu markayı tescil ettirmeye başlar. Marka sorgulaması, Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden, e-devlet altyapısı kullanılarak yapılabiliyor. Her başvurucu, işlemler öncesinde, resmi web sitesi üzerinden sorgulama yaparak, marka isminin farklı kişi ve kurumlar tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilir. Tpe marka sorgulama işlemi, marka işaretinin sadece tescil edilen kişi tarafından kullanılmasını sağlarken, 3. kişiler tarafından kullanılmasını engeller. Marka tescil işlemleri sonrasında, firmalar, markalaşma ve imajlarını geliştirme aşamalarında büyük avantaj elde ederler.

Marka Satışı Nasıl Yapılır?

Marka tescil işlemleri ile marka bilgilerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması sağlanmış oluyor. Marka satışı olarak bilinir ve hedef kitlelere ulaşarak, ürün ve hizmetlerin tanıtılmasını sağlar. Tescil işlemleri tamamlandıktan sonra sahibine teslim edilen marka bilgisi, üçüncü kişilere satış yöntemiyle devredilebiliyor. Marka satışları, Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında noter onayı ile yapılabiliyor.

Marka Tescil Ücreti

Marka tescil işlemleri, Türk Patent Enstitüsü tarafından yapıldığı için işlem ücretleri de bu kurum tarafından belirleniyor. Tescil işlemleri, firmalar adına markanın 10 yıl koruma ve kayıt altına alınmasını sağlıyor. Marka tescil alma işlem ücretleri, her yıl güncellenerek belirleniyor. Tescil ücreti, 1.020 TL, tescil belgesi suretinin düzenlenmesi ise 390 TL olarak belirlenmiştir. Başvuru evraklarını hazırlayanlar, tescil işlem ücretini ödeyerek, başvurularının alınmasını ve gerekli tescilin yapılmasını sağlıyor.

Marka Tescili Şart Mıdır?

Marka tescil işlemleri zorunlu değildir. Ancak marka üzerindeki hukuki hakların korunabilmesi için tescil işlemlerinin yapılması gerekiyor. Tescil işlemleri sahiplerine geniş haklar ve koruma sağlıyor. Markalaşmak isteyenle için tescil işlemlerini yapmaları öneriliyor.

Bakan Yerlikaya duyurdu: Hapis cezası ile cezalandırılacaklar Bakan Yerlikaya duyurdu: Hapis cezası ile cezalandırılacaklar

Marka Tescili Kaç Ay Sürer?

Marka tescil işlemleri, başvuruya itiraz olmadığı zaman 6 – 8 ay sürer. İtiraz olduğunda tescil işlem süresi 20 ay kadar sürebiliyor. Tescil işlemleri, marka için 10 yıl koruma sağlıyor.

Sonuç

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil kaydı yapılan marka işlemleri için gerekli şartları taşıyan kişi ve işletmeler başvuru işlemlerini yapabiliyor. Marka tescil işlemleri öncesinde yapılacak hazırlık işlemleri ve belge hazırlama gibi tüm işlemler, turkticaret.net tarafından gösteriliyor. Marka belirleyenler, önce sorgulama işlemlerini yapıyor. Marka sorgulamalarını da yapacak olanlara, işlem adımlarını ve yöntemlerini gösteriyor.

Firmalar, ürün ve hizmetlerinin geniş kitlelere ulaşmasını ve ulaştığı kitlelerde kalıcı etki oluşturabilmek için markalarını gösteriyor. Tescil kaydı yapılmış olan her marka, işletmelere 10 yıllık koruma sağlayarak, markalaşmayı kolaylaştırıyor. Tescil işlem adımları hakkında bilgi verdiği için marka sahibi olmak isteyenlerin işlemler sonunda hangi faydaları elde edebileceklerini de görmelerini sağlıyor.

Web sitesine erişim yapanların, işlemlerini kolaylaştırırken, marka alma ve devretme gibi işlemlerinin de nasıl yapılabildiği konusunda destek hizmeti veriyor. Her marka, sadece tescil edilen kişiler tarafından kullanılabiliyor. Markanın getirmiş olduğu tüm haklar, tescil ettiren tarafından kullanılıyor. Üçüncü kişi ve kuruluşların, marka bilgisini ya da benzerini kullanmaları engelleniyor. Bu hizmetleri ile firmaların, uluslararası alanda daha hızlı markalaşması ve müşteri kitlelerini genişletmeleri için büyük fırsatlar sunuyor. Başvuru işlemlerinde eksik belge olmaması içinde destek hizmeti sunuyor.

Editör: Haber Merkezi