Kurban Bayramı'nın sona ermesinin ardından Isparta'da bulunan kasaplar, et talebindeki farklılıkları ve sebeplerini değerlendirdi. İl merkezi ve ilçeler arasındaki et alımının farklılaşmasının altında yatan ana neden, ilçe ve köylerdeki vatandaşların kendi yetiştirdiği kurbanlıkları tercih etmeleri oldu. Bu durumda ilçe ve köylerdeki vatandaşlar kurbanlıklarını kendisi yetiştirdiği için merkeze göre kurban kesme oranı yüksek.

Isparta'da Kurban Bayramı'nın ardından kasaplarda satışlarda durgunluk yaşanıyordu. Kesilen kurbanlıklar vatandaşın et ihtiyacını bir süre karşıladı. Kurban Bayramının ardından kasaplarda yoğunluk azaldı. Fakat aradan geçen 2 aylık sürecin sonunda kasaplarda et satışı yavaş yavaş açılıyor. Isparta’da kasaplar kurban sonrası et satışlarını değerlendirdi. Isparta merkezinde işlerin yavaş yavaş açılmaya başladığını dile getiren esnaflar, ilçelerde ise satışların il merkezi kadar hareketlenmediğini belirttiler. Bunun sebebi olarak da Isparta Merkezde yaşayan pek çok vatandaşın Kurban Bayramını tatil olarak değerlendirip kurban kesmemesinden kaynaklanabileceği belirtildi.

Isparta’da kasaplık yapan Murat Akdoğan, kurban sonrası işlerin yavaş yavaş açıldığını ama geçen yıllara göre durgun olduğunu belirtti. Akdoğan; “Kurban arkası olması ve sıcak havalardan dolayı satışlarımızda 2 aylık bir durgunluk yaşanıyor. Bu durum Isparta’da 1 yada 2 aya kadar açılır. Et satışlarında Isparta Merkez ve ilçeleri arasındaki satışlarda farklılık vardır. İlçelerdeki köylerde ve kasabalarda vatandaş kurbanlık satın almasa bile kendisi yetiştirdiği için et almayabilir. Isparta merkezde durum ise şöyle, kurbanı kesenler var, kurbanın parasını verip bağışlayanlar var ve kurbanı kesemeyenler var. Kent merkezinde bazen zengini de kesmeyebiliyor. Çünkü uğraşmak istemiyor. Vatandaşların çoğu bir işyerinde veya bir şirkette çalıştığı için Kurban Bayramı’nı bir tatil olarak değerlendiriyor.” Dedi.

EN BÜYÜK SEBEBİ FİYATLAR

“Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında satışlarımız düştü. Geçen yıl Kurban Bayramından sonra işlerimiz 2 ay sonunda açıldı. Ama bu yıl biraz daha uzayacak gibi görünüyor.  Isparta’yı bırak dünyada et sevmeyen insan yoktur. Vatandaşlar et alıyor. Fakat eskisi gibi alamıyor. Alımların düşmesinde sıcak havalarında etkisi var ama en büyük sebebi kesinlikle fiyatlardır. Geçen yıl et 135 liraydı. Bu yıl baya zamlandı.  Alımların düşmesinde sıcak havalarında etkisi var ama en büyük sebebi kesinlikle fiyatlardır. Vatandaş örneğin bir kilo et alırken şimdi gramla alıyor.” Dedi.

İŞTE FİYATLAR

Kuzu kaburga: 260 , Antirikot: 420 lira, Dana Kuşbaşı, 360, Dana Paça, 340 lira, Dana Dürüm:335 lira, Kuzu BUt:270 lira, Kuzu Gerdan:260 lira / SEDAT CİCAN

Bakan Göktaş’tan Başdeğirmen Ailesine Taziye Ziyareti Bakan Göktaş’tan Başdeğirmen Ailesine Taziye Ziyareti

Editör: Özge Çelik