6 Kasım tarihli Akit gazetesinde bir haber dikkatimi çekti. Isparta’dan Bursa’ya kızıyla Pamukkale turizmin otobüsüyle yolculuk yapan Hasan Turan şoförden sabah namazını kılmak için beş dakika durmasını rica etmiş. Firma şöförü “Bir tek sen mi namaz kılıyorsun?” şeklinde tepkiyle durmayı reddetmiş, yolcuda namaz kılmak için otobüsü durdurmuş inmiş. Otobüs yolcuyu orada bırakarak yoluna devam etmiş.
30 Senedir yolculuk yapan birisi olarak sürekli benzeri sorunları yaşamaktayız. Her türlü mesele için zırt-pırt duran otobüsler nedense on dakika namaz vakti için durmazlar.
Namaz dinin direğidir. Peygamberimiz meydan savaşlarında dahi sahabesine grup-grup namazlarını kıldırdıklarını, vaktini geçirmediğini hatırlarsak; bir Müslüman için göre-göre namazını geçirmesinin mümkün olmadığını anlayabiliriz. Hasta Müslüman’a dahi gücünün yettiği şekilde namazını geçirmeksizin kılınma şekilleri İslam hukukunca izah edilmiştir. Böylesine vazgeçilmez bir konuda otobüs firmaları ve çalışanlarının gereken özen ve hassasiyeti göstermemesi karşısında tavırsız kalmak mümkün değildir.
Özellikle sabah ve akşam namazları mola vermekten kaçınılması sebebiyle otobüs yolculuklarında birçok yolcu tarafından eda edilemeyen vakitlerdir. Oysa birisi 4 rekat diğeri 5 rekat olan ve toplam 10 dakikayı geçmeyecek bir sürede eda edilecek ibadet olmasına rağmen duyarsızlığın ve karşı duruşun, nefsi ve şeytani bir yönü olsa gerek.
Sadece otobüslerin durması değil, standart belirlenmiş mola verdikleri dinlenme tesislerindeki mescit imkanları da sorunun ayrı bir parçası. Örneğin; Afyon’da bulunan Kolaylı dinlenme tesisinde mescit dinlenme tesisinin dışında, uzakta, açık bir alanda olup abdest aldığınızda buz kesmemeniz mümkün değildir. Burada bir kış günü namaz kılarak evinize ulaştığınızda muhtemelen soğuk algınlığından dolayı bir hafta dinlenmeniz gerekebilir. Bu hususlarda dikkatli dinlenme tesisleri de var. Onları tebrik etmek lazım. Örneğin; Metin dinlenme tesisleri; mescitleri dinlenme tesisinin içerisinde, gayet güzel, temiz ve sıcak bir mekanda namazınızı eda edebilirsiniz.
Yıllardır otobüs yolculuklarında yaşanılan bu problemin kesin olarak çözümlenmesi gerekmektedir. Otobüs firmaları namaz vakitlerine dikkat edeceklerini, bu hususta gerekli özeni göstereceklerini, namaz vakti çıkmadan kesin duracaklarını taahhüt etmeleri ve vitrinlerinde bu beyanı müşterileriyle paylaşmaları sorunun çözümü için önemli bir adım olacaktır. Yoksa yolda bıraktığın yolcudan özür dilemişsin; hikaye