SDÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münire Çakır 31 Mayıs günüDünya Tütünsüz Günü” ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, tütün ürünleri dünya genelinde her yıl 8 milyon insanın erken ölümüne neden olduğunun altını çizdi.

Isparta’da Vatandaşlar Bu Yola Önlem İstiyor Isparta’da Vatandaşlar Bu Yola Önlem İstiyor

Prof. Dr. Münire Çakır, şu bilgilere yer verdi; “Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında alınan kararla her yıl 31 Mayıs günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak anılmakta ve bu tarihte tütün kullanan kişiler en az 24 saat tütün kullanımına son vermeleri yönünde yüreklendirilmekte, tütün salgınına karşı farkındalıklarının artırılmasına çalışılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, bu yılki “Dünya Tütünsüz Günü” temasını “Çocukları tütün endüstrisinin müdahalesinden korumak” olarak belirlemiştir.

Tütün ürünleri dünya genelinde her yıl 8 milyon insanın erken ölümüne neden olmaktadır. Bu ölümlerin çoğu aktif sigara içimine bağlı olarak ortaya çıksa da bir milyonu aşkın kişi sigara dumanına pasif maruz kalma sonucu yakalandıkları hastalıklarla erkenden yaşamını yitirmektedir. Pandemi döneminde yapılan bilimsel çalışmalar, COVID-19 hastalığına yakalananlarda da sigara içmenin hastalığı daha ağır geçirmeye neden olduğunu ve ölüm riskini artırdığını göstermiştir. Buna karşın pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sırasında, önceki yıllara nazaran sigara bırakma polikliniklerine başvurular azalmış, sigara bırakma konusunda yapılan çalışmalar aksamıştır. Tütün kontrolü; tütün kullanmaya hiç başlanmaması, kullananların bırakması ve tütün dumanının zararlı etkilerinden korunmak anlamına gelir. En yaygın olarak kullanılan tütün ürünü sigara olsa da son zamanlarda elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi yeni nesil tütün ürünlerinin gençler arasında kullanımının yaygınlaşması söz konusudur. Oysa bu ürünlerin de geleneksel tütün ürünlerine benzer sağlık risklerini taşıdığı her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir hastalık olarak tanımlanan tütün bağımlılığı tedavi edilebilir bir durumdur. Tütünün bağımlılık yapıcı etkisi, içindeki nikotin maddesinden kaynaklanmaktadır. Bu bağımlılıktan kurtulmada, bırakmaya karar vermek en önemli adımdır. Tütün ürünlerinin neden olduğu onlarca hastalığın yanı sıra, yol açtığı maddi kayıplar bu kararı almayı kolaylaştıracak niteliktedir. Tütün bırakıldıktan sonra vücuttaki olumlu değişiklikler yirmi dakika gibi kısa bir süre sonra başlamakta, ancak bazı hastalıklar yönünden riskin hiç tütün kullanmayan kişiler düzeyine inmesi yıllar almaktadır. Tütünü bırakmaya ne kadar erken karar verilirse edinilecek kazanım o kadar fazla olacaktır. Bütün bu nedenlerle, sağlıklı birey, aile ve toplum için;

Dikkat!

Tütün ve nikotin endüstrilerinin taktikleri gençleri ömür boyu bağımlı hale getiriyor!

ÖNLEMELİYİZ…

Kaynak: Haber Merkezi