Bu düzenleme, Türkiye otomotiv piyasasında önemli değişikliklere yol açacak.

Kampanyalar Yoğunlaştı, İkinci El Piyasasında Dengelenme Süreci

Türkiye otomotiv pazarında birçok marka, kredi, takas desteği ve nakit indirimi gibi kampanyaları artırdı. İkinci el araç piyasasında da fiyatlar dengelenmeye başladı. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler sonucu, ikinci el piyasasındaki aşırı yüksek fiyatlar normalleşti. Otomotivin "yatırım aracı olarak görülme" cazibesini kaybetmesiyle, gerçek alıcılar ve otomotiv markaları baş başa kaldı.

Yüzde 20'ye Varan İndirim Oranı

Geçen yılın ikinci yarısından sonra yaşanan gelişmeler ve yeni ekonomi programının da etkisiyle, fiyatların dengede kalması sağlandı. Birçok otomotiv markası, sıfır otomobilde kredi, takas desteği ve nakit indirim gibi kampanyalara başladı. Bazı bayiler, liste fiyatının da altında satış yaparak yüzde 20'ye varan indirimler sundu.

300 Bin TL'ye Varan İndirim

Sıfır araçlarda 100-300 bin liraya kadar indirim uygulayan markalar dikkat çekiyor. Nakit indiriminin yanı sıra markaların finansman kampanyaları da devam ediyor.

İkinci El Piyasasında Durum

Gurbetçi Ergün Yavuz Vefat Etti Gurbetçi Ergün Yavuz Vefat Etti

Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporuna göre, Nisan'da perakende fiyatlar bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,73, yılbaşından itibaren ise yüzde 2,24 arttı. İkinci el araç pazarında, Ocak-Nisan dönemindeki yüzde 2,24'lük fiyat artışı, piyasadaki dengelenmeye işaret ediyor.

Bayilerde Stok Birikimi ve Kampanyalar

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, bayilerin geçmiş dönemden verdikleri yıllık siparişlerin stok anlamında ellerinde biriktiğini belirtti. Bayiler, peşin indirimler ve çeşitli kampanyalarla bu stokları eritmeye çalışıyor. Ertemel, yılın ikinci yarısından sonra fiyatlarda artış beklediklerini ve kampanyaların yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Otomotivde 7 Temmuz Telaşı

Avrupa Birliği'nin GSR yönetmeliği kapsamında, GSR tescili olmayan sıfır araçların 7 Temmuz'dan itibaren satışına izin verilmeyecek. İMAS Başkanı Ertemel, bayiler ve distribütörlerin bu araçları bir an önce eritmek istediklerini ve çeşitli kampanyalar düzenlediklerini belirtti. Eğer bu araçlar satılamazsa, bayilerin bu araçları kendilerine faturalayarak kiralama yöntemiyle elden çıkarabileceklerini düşünüyor.

2024 Satış Hacmi Beklentisi

Ertemel, Türkiye otomotiv pazarında yıl sonunda 900-950 bin adetlik satış hacmi beklediklerini de sözlerine ekledi.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur