Bu uygulamalar kapsamında bugüne kadar otomobil yetkili bayileri ve oto galerilere toplamda 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası kesildi.

Sigaraya Zam Geldi En Ucuzu 67 Lira Sigaraya Zam Geldi En Ucuzu 67 Lira

Avrupa Birliği'nin Genel Güvenlik Yönetmeliği Ertelendi

Avrupa Birliği'nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği 'Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) Türkiye'de yürürlüğe gireceği tarih, 7 Temmuz'dan 31 Ağustos'a ertelendi. Ancak bu erteleme sadece yerli araçlar için geçerli olacak. Bu açıklamanın hemen ardından, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, otomobil satışları için "6 ay-6 bin kilometre" sınırlamasının uzatıldığını duyurdu.

Ticaret Bakanlığı'nın Açıklamaları

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında spekülatif fiyat oluşumları ve stokçuluk faaliyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ticaret Bakanlığımız, otomotiv piyasasında önceki yıl ve geçen yıl yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ile stokçuluk faaliyetlerini ortadan kaldırmak ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Bu kapsamda, 'pazarlama ve satış kısıtlaması' ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili satıcılar ve bireyseller tarafından motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlanması veya satışının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacağına ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçirilmişti. Aynı şekilde, 'ilan kısıtlaması' ile güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satışta pazarlanmasının da 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacağı belirlenmişti. Ticaret Bakanlığımızca bugüne kadar 6 ay 6 bin km düzenlemesi kapsamında, otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır."

Süre 1 Ocak 2025'e Kadar Uzatıldı

Ticaret Bakanlığı, yaptığı denetim ve düzenlemeler sonucunda sıfır taşıtların ikinci el piyasasına düşürülerek satışa sunulmasının önüne geçtiğini ve bu sayede sıfır taşıt arzının arttığını belirtti. Gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıtlara ulaşmasını sağladıklarını ifade eden Bakanlık, otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışlarının da önüne geçildiğini vurguladı. Bu doğrultuda, söz konusu düzenlemelerin 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatılmasına karar verildiği açıklandı.

Denetimler Devam Edecek

Bakanlık, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle iştigal edenler ve yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay – 6 bin km. düzenlemesine aykırı satışlarının Noterlikler tarafından engellenmesine devam edileceğini belirtti. Ticaret Bakanlığı olarak motorlu kara taşıtı ticaretinde hayata geçirilen bu düzenlemelerle hem tüketiciler lehine fiyat istikrarını sağlamak, hem de sektör yetkilileri için adil ve dengeli bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmaların titizlikle sürdürüleceği ve gerek görülmesi halinde ilave tedbirlerin alınacağı kamuoyuna duyuruldu

Kaynak: Haber Merkezi