SDÜ Stratejik Düşünce Topluluğunca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi B Salonunda gerçekleştirilen konferansı, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu verdi.
Türk siyasetine önemli izler bırakan Ziya Gökalp, Yusuf Akçura ve Ahmet Ağoğlu'nun cumhuriyete olan katkılarından bahseden Prof. Dr. Gündoğdu, Cumhuriyeti kuran düşünsel yapıyı tanımlamanın bu isimle daha kolay olduğunu belirterek "Cumhuriyetin fabrika ayarları varsa eğer biz bu ayarları bu isimden anlayabiliriz." dedi. Gökalp, Akçura ve Ağaoğlu'nun Türk aydınlanmasına, çağdaşlaşmasına olan etkilerinden bahseden Prof. Dr. Gündoğdu, üç siyasetçinin hayatını kısaca anlattı.
Prof. Dr. Gündoğdu, “Ağaoğlu, doğum yeri olan Şuşa'yı çok severdi. Şuşa'dan Türkiye'ye geldiği zaman, Manisa'ya olan ziyaretinden çok memnun kaldı, bu memnuniyetin sebebi Manisa’yı memleketi olan Şuşa'ya çok benzetmesiydi. Ağaoğlu, ilerideki dönemlerde yaşadığı şeyler sonucu memleketine döndüğünde uzun bir kimlik metamorfozu yani başkalaşım yaşadı. Yusuf Akçura, eğitimine İstanbul'da başladı. Askeri eğitimle devam etti. İlerideki dönemde yaşadığı sorunlar neticesinde iki defa tutuklandı. Ziya Gökalp, taşralı bir ailenin evladıydı. Babası her zaman Ziya Gökalp'in, Namık Kemal gibi biri olmasını temenni ediyordu. Gökalp, bunalımlı bir gençlik geçirdi ama yine de kendi kendini çok iyi yetiştirmiş bir siyasetçi oldu.” diye konuştu.
Gökalp, Akçura ve Ağaoğlu'nun Türk aydınlanmasına, çağdaşlaşmasına olan etkilerinden bahseden Gündoğdu, üç siyasetçinin hayatı hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Gündoğdu, gençlerin Türk modernleşmesinin, çağdaşlaşmasının nasıl olduğunun bilmesi gerektiğini belirterek öğrencilerin sorularını yanıtladı.
SDÜ Bülten