Süleyman Demirel Üniversitesi “Bilgiye Erişimde Engellilere Yönelik Erişilebilirlik Uygulamalarında Yerleşkeler ve Kütüphaneler İçin Dijital Dönüşüm Projesi” ile görme engelli bireylere sosyal ve kültürel yaşamın kapılarını aralıyor.

Yeni Eğitim Yılında "Çanakkale'den Gazze'ye" Dersi Yeni Eğitim Yılında "Çanakkale'den Gazze'ye" Dersi

Süleyman Demirel Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Veli Çapalı ve SDÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Dairesi Başkanı Uğur Bulgan tarafından yürütülen proje ile birlikte üniversite kütüphanelerinde engelli bireylere verilen hizmetlerde toplam kalite uygulamalarını odak alan bir yaklaşım getirilmesi amaçlandı. 

Engelsiz Üniversite” ve “Engelsiz Yerleşke”

Yeni nesil teknolojiler kullanılarak engelli bireylerin eğitime ve sosyal hayata katılımlarına destek olacak uygulama hakkında bilgi veren proje yürütücülerinden Dr. Öğr. Üyesi Veli Çapalı, “Engelsiz Üniversite” veya “Engelsiz Yerleşke” kavramlarının günümüz yükseköğretim sisteminde önemli bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Çapalı şöyle konuştu: “Geliştirdiğimiz proje ile engelli bireylerin eğitim ve yaşam kalitesini arttırırken bireylerin toplumsal hayatta daha fazla yer alması ve fayda sağlayan bireylere dönüşümlerini desteklemeyi amaçlıyoruz. Üniversite kütüphanelerinde engelli bireylere verilen hizmetlerde toplam kalite uygulamalarını odak alan bir yaklaşım getirmekte ve toplam kalite ilkeleri çerçevesinde kütüphane hizmetlerine yönelik dijitalleşme beklentilerini artırmaktadır. Engelli bireylerin kütüphane kaynaklarına kolay, etkili ve eşit bir şekilde erişimini sağlamak; fiziksel, duyusal veya bilişsel engellere sahip bireylerin kütüphaneleri kullanabilmeleri için erişilebilirlik uygulamalarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.” 

Bilgiye Erişebilmelerini Sağlayacak Donanımların Kurulumları Sağlandı

Proje kapsamında SDÜ kütüphane kaynaklarına ulaşımı desteklemek için gerekli teknolojik alt yapının oluşturulduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Veli Çapalı, engelli bireylerin bu anlamdaki beklentilerinin karşılanacağını kaydetti. Dr. Öğr. Üyesi Çapalı şunları söyledi: “Üniversitemiz Bilgi Merkezi içerisinde engelli bireyler için bir çalışma ve bilgiye erişim merkezi oluşturuldu. Merkezimizde bireylerin kolaylıkla kullanabileceği ve bilgiye erişebilmelerini sağlayacak donanımların kurulumları sağlandı. Dijital erişilebilirlik uygulamalarının yüklü olduğu bilgisayarlar, doküman okuyucular, dijital büyüteçler, sesli kitaplar, Braille kitaplar, Braille yazıcı, kulaklıklar, tarayıcılar, dokunmatik ekranlar, sesli komutlar, altyazılar gibi teknolojik erişim imkanları bulunuyor.”

SDÜ Bülten

Editör: Özge Çelik