SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu çerçevesinde malul, yetim ve dul vatandaşlara faizsiz konut kredisi verme imkânı sağlıyor. Ayrıca, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre harp ya da vazife malullüğü maaşı alan hak sahipleri de bu krediden yararlanabilecek.

Başvuru ve Kredi İşlemleri

Kredi başvurusu yapmak isteyen hak sahiplerinin, SGK tarafından düzenlenmiş hak sahipliği belgelerine ihtiyaç duymaksızın doğrudan Ziraat Bankası veya Halk Bankası şubelerine başvurmaları yeterli olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile imzalanan veri paylaşım protokolü çerçevesinde, hak sahipliği bilgileri Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından kontrol edilecektir.

Senirkent Kültür Sanat ve Üzüm Festivali 20-22 Eylül’de Senirkent Kültür Sanat ve Üzüm Festivali 20-22 Eylül’de

Geri Ödeme Şartları

Faizsiz konut kredisi, hak sahibinin maaşından 1/4 oranında kesintiyle geri ödenecek. Eğer hak sahibinin maaşı kesilmişse ya da maaş almıyorsa, geri ödemeler, son ödenen maaş taksiti üzerinden hesaplanacaktır. Kamu kurumlarında çalışan malullerin maaşları, bu kurumlardan alınırsa, kredi taksitleri maaşların 1/4’ü + yüzde 25 fazlası olarak belirlenir.

Maaşı kesilen hak sahiplerinin kalan borçları, son ödenen maaş taksitinin yüzde 25 fazlası olarak hesaplanacaktır. Bu miktar her ayın 20. günü akşamına kadar bankaya ödenecek. Ölüm durumunda, kalan kredi borcu maaş almayı sürdüren varislerden kesilecektir. Eğer maaş almayan bir hak sahibi varsa, kredi taksitleri son ödenen taksit tutarının yüzde 25 fazlası olarak tahsil edilecektir.

Bilgi ve Başvuru

Kredi fırsatından yararlanmak isteyen hak sahiplerinin, doğrudan bankalara başvurmaları yeterli olacaktır. SGK tarafından düzenlenmiş hak sahipliği belgesine gerek duyulmayacaktır. Kredi koşulları ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgiye SGK’nin resmi web sitesi ve bankaların şubelerinden ulaşılabilir

Kaynak: Haber Merkezi