Yapılan bu değişiklikler, borçlular için daha sıkı kurallar ve yükümlülükler getirirken, SGK’nın alacak tahsilatını daha etkin bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanıyacak.

Tebligat Süresi 5 Günle Sınırlandırıldı

Yeni düzenlemeye göre, borçlulara yönelik tebligat süresi artık 5 günle sınırlı olacak. Bu değişiklikle birlikte, borçluların tebligat süreçlerini elektronik ortamda dikkatle takip etmeleri zorunlu hale gelecek. Elektronik tebligat uygulaması çerçevesinde, tebligatın muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihten itibaren 5 gün sonra yapılmış sayılacak. Tebligatın ulaştırılmaması durumunda dahi yasal süreçler devam edecek.

Jet Haciz Uygulamasına Geçiş

SGK, alacakların tahsilatında jet haciz uygulamasına geçecek. Bu uygulama ile borçluların yurt içindeki veya yurt dışındaki adres bilgileri ve mal varlıklarının kaçırılma riski gibi durumlarda, SGK teminat olmadan doğrudan ihtiyati haciz başvurusu yapabilecek. İhtiyati haciz, borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden önce malların geçici olarak el konulmasını sağlayacak.

Yurt Dışındaki Borçlulara Yönelik Yeni Düzenleme

Yeni düzenleme, yurt dışındaki borçluları da kapsıyor. SGK, sosyal güvenlik anlaşmaları çerçevesinde Almanya, Avusturya, Belçika ve Kırgızistan gibi ülkelerdeki borçların tahsilini ilgili ülkelerin sosyal güvenlik kurumlarına yaptıracak. Bu sayede, yurt dışında yaşayan borçluların yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde borçların daha hızlı tahsil edilmesi sağlanacak.

Kamu Alacakları ve Rüçhan Hakkı

Tingader, Miryokefalon Zaferi İçin 848 Hatm-i Şerif Düzenledi Tingader, Miryokefalon Zaferi İçin 848 Hatm-i Şerif Düzenledi

SGK'ya kamu alacakları kapsamında rüçhan hakkı tanınarak, borçluların teminat olarak para, banka teminat mektupları veya devlet iç borçlanma senetleri gibi varlıklar sunmaları bekleniyor. Ayrıca, SGK, cebri takip ve tahsilat süreçlerinde önemli sıkılaştırmalara giderek, menkul ve gayrimenkul malların satış süreçleri ile diğer yasal süreleri hızlı ve dikkatli bir şekilde takip edecek.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, borçluların ödemeleri doğrultusunda hacizler kaldırılabilecek veya teminat değişiklikleri yapılabilecek. Yapılan değişiklikler, SGK'nın alacak tahsilatını daha etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanırken, borçlular için de daha sıkı kurallar ve yükümlülükler getiriyor

Kaynak: Haber Merkezi