TÜBİTAK Destekli Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversite’nin Orman Okulu Yaklaşımı ve Doğada Öğretim Modelleri Kursu'nda, küresel iklim değişikliği ile mücadelede orman okullarının önemi konularında eğitimler tüm hızıyla sürüyor.

Kütahya Tavşanlı Göbel Termal Tesislerinde Türkiye’nin değişik bölgelerinden 17 katılımcı, Milli Eğitim Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Uzmanlar ve 5 Üniversiteden akademisyenler ile eğitimlerine devam ediyor.

TÜBİTAK tarafından 7. kez üst üste desteklenen 2-6 Aralık tarihlerinde gerçekleşen Orman Okulu Yaklaşımı ve Doğada Öğretim Modelleri Kursu projesi yürütüldü.

2024 Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı Yükseldi 2024 Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı Yükseldi

Doğada çadırlı kamp kurarak eğitimlere başlayan kursiyerler, küresel iklim değişikliği ile mücadelede orman okullarının önemine yönelik uygulamaları içeren konsept eğitimi ile ilgili uygulamalı ve teorik eğitimler alıyor.

Eğitmenlerden Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Ünal “Milli Eğitim Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Uzmanlar ve 5 Üniversiteden akademisyenlerden oluşan bir ekiple orman okulu müfredatına uygun tarzda hazırlanmış konularda eğitim veriyoruz. 1930 yıllarda Dünya nüfusu 2 milyar iken, 2020 li yıllarda 8 milyara çıkmıştır. Artan nüfus artışlarına ek olarak teknoloji, özellikle genç neslimizi daha çok meşgul etmekte, giderek yaygınlaşan teknoloji bağımlılığı çocuklarımıza doğayı ve doğa sevgisini maalesef ki unutturmaktadır. Bununla birlikte Dünyamızın maruz kaldığı endüstrileşme, yapılaşma ve sanayi, aşırı madencilik faaliyetleri, Aşırı ve zamansız kaçak avcılık faaliyetleri, fosil yakıtların aşırı tüketimi, tüketim çılgınlığı, sulak alanlarımıza olan aşırı ve bilinçsiz müdahaleler Dünyamızın normal sürecindeki iklim değişimini ivmelendirmektedir. Yaptığımız araştırmalar, bu süreçten en çok doğa ve yaban hayatının olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Sel, fırtına, hortum, heyelan, orman yangını ve kuraklık gibi doğal afetler ivmeli bir artışa geçtiği tüm insanlık tarafından izlenmektedir. Bu süreçlerden dolayı Dünya’nın eşik değeri üzerine çıkmış olduğu ve geri dönülemez bir yolun sınırına ulaşıldığına yönelik göstergeler mevcuttur. Dünya’nın sahip olduğu gidişattan kurtulma ihtimali var ise, bu ancak genç neslimizin insan merkezli düşünen bireyler olmaları yerine doğa merkezli düşünen, davranan geleceğin bilim insanları, öğretmenleri, mühendisleri, yöneticileri ve iş insanları olarak yetişmeleri ile mümkün olabilecektir” dedi.

Doç. Dr. Yasin Ünal, ‘Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olarak çocuklarımızı, Doğaya ve yabanıl canlılara karşı müfredatta hâkim olan insan-merkezci “kaynak" bakış açısından çıkartıp, Dünya’yı tüm canlılarla beraber paylaşılan ortak bir “yuva" olarak görmesini sağlamak hedefiyle bir yola girdiklerini ve bu amaçla bilginin yayılmasında yegane kanal olan okul öncesi öğretmenlerimiz başta olmak üzere doğa bilimleri konusunda eğitim veren tüm öğretmelerimize yönelik orman okulu eğitmen eğitimlerine hız verdik.’ açıklamasında bulundu.

Yasin Ünal, ‘TÜBİTAK destekli Orman Okulu eğitimleri ile ilgili olarak ise,” eğitimlerimize 300 e yakın başvuru aldık. TÜBİTAK bütçesi dahilinde 17 katılımcımızı davet ettik. Her anın eğitim zamanı, her yerin eğitim alanı olduğu bir modelle tamamen doğada görerek, dokunarak, hissederek bir eğitim-öğretim modeli uyguluyoruz. Eğitim konseptimizde, doğada yaşam becerileri, doğa farkındalığı, ormancılık ve orman mühendisliği, biyoloji ve doğa bilimleri geleneksel oyunlar, Türkiye tarihi ve kültürü, kampçılık ve kamp teknikleri, harita okuma ve yön bulma, doğal afetler, arama kurtarma, ilkyardım gibi etkinliklere uygulamalı ve teorik olarak yer verilmektedir. Destek sağlayan TÜBİTAK’a, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğüne, eğitmen hocalarıma ve farklı illerden katılım sağlayan öğretmenlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Orman okulu eğitimlerimiz bundan sonraki dönemlerde de Dünya’mız, Türkiye’miz, çocuklarımız ve doğamız için tüm hızıyla devam edecektir.’ dedi.

Proje Katılımcısı Biyolog Gülsüm Doğan ‘Beklentimizin çok çok üstünde gerçekleşen güzel bir projedeyim. Alanında uzman önemli isimlerin eğitmen olarak projede yer alması bizleri mutlu etti. Kimi zaman çok yoruluyoruz, bazı zamanlarda dinleniyoruz, proje genelinde çok da öğrenip eğleniyoruz. Özellikle iklim değişimi ve çocuklarımıza orman okulu eğitimleri konseptli Türkiye’nin ilk projesinde olmaktan mutluyum. Çok önemli bilgiler ediniyoruz. Okuluma döner dönmez bu uygulamalı eğitimler öğrencilerime ve çevreme anlatacağım. Projeyi hazırlayan, katkı sunan, hocalarımıza ve proje ekibine emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bir proje için verilebilecek eğitimlerde Orman Okulu eğitmenlerimizin çıtayı en yükseğe taşıdıklarını düşünüyorum. Hem arazi eğitimleri hem de teorik eğitimlerin yanında el becerileri, ekip olma ruhu ve geleneksel orman oyunları alanında bizlere birçok bilgi verildi. Projenin en önemli noktası ise küresel iklim değişikliği ile mücadelede orman okullarının önemine vurgu yapılmasıydı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’ Şeklinde duygularını belirtti.

Kaynak: ISUBÜ Bülten