Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Uluborlu’daki kiraz üreticisinin tüccarlarla yaşadığı sorunlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Isparta’nın birçok tarım ürününde benzer sıkıntıların yaşandığını söyleyen Başkan Çelik, “Büyük emeklerle üretilen elma, kiraz, kayısı, şeftalinin yanı sıra birçok ürünümüz değerinde satılamıyor. Üreticinin de hakkını alabildiği bir oluşuma ihtiyacımız var. Bu nedenle Meyve Birliğini kurmamız şart.” dedi. 

Isparta’nın kiraz üretim merkezi Uluborlu'da kiraz fiyatının yarı yarıya düşürülmesine üretici tepki gösterdi. Kiraz hasadının yeni başladığı ilçede mal alımı için gelen ihracatçı firmalar ilk gün kilosunu 70 lira olarak belirlediği kiraz alımını 30 liraya düşürdü. Bir günde oluşan fiyat farkı sebebiyle üreticiler hasadı bırakıp, satışı durdurdu. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Isparta’da üretilen tüm tarımsal ürünlerin değerinde satışı için Meyve Birliğinin kurulması gerektiğini söyledi.

Ekonomik Zorluklar Karşısında Vatandaşa Destek Ekonomik Zorluklar Karşısında Vatandaşa Destek

İlimizde rekoltesi ve kalitesi yüksek meyveler üretildiğine vurgu yapan Başkan Çelik, “Daha önce Yukarı Gökdere Köyüne yaptığımız ziyarette elma üreticisinin de benzer şikayetleri vardı. Üreticimiz büyük emeklerle yetiştiriyor, üretiyor. Fakat ürünün satışı noktasında bir miktar parası zayi oluyor, tahsil edemiyor. Uluborlu’daki üreticimiz de haklı olarak 70 liradan alım yapılırken, bir gün sonrasında 30-35 liraya düşürülmesine tepki gösterdi. Belki ihracatçı arkadaşlarımızın da sıkıntıları vardır. Ama buradaki sıkıntının ana kaynağı üretilen ürünün tam değerinde satılamaması. Elma, kiraz, kayısı, şeftali ve diğer birçok ürünümüzü yurtiçi pazarının yanı sıra yurtdışında da değerlendirmeliyiz. İhracata daha fazla ağırlık vermeliyiz. Isparta olarak elde ettiğimiz ürünleri değerinde satabilmemiz için Meyve Birliğini kurmamız gerekiyor. Kurumların ve üreticilerin bir araya geldiği, belediyelerin de paydaşı olduğu, üreticilerimize güven veren kurumsal bir oluşumu artık hayata geçirmeliyiz. Hem üreticinin hem de satıcının güvenle ticaret yapabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, kısa zamanda da belli bir noktaya getireceğiz. İnşallah bunu başarırız ve üreticimizin bu tür şikayetlerini birlik vasıtasıyla gideririz diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Editör: Özge Çelik