İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Dr. Özdemir, Türkiye'nin yeniden Kuzey Afrika üzerinden gelen çöl tozlarının etkisi altına girdiğini belirtti.

Isparta'da Vergi Borcu Olan Firmalar Açıklandı Isparta'da Vergi Borcu Olan Firmalar Açıklandı

Çöl Tozları Bir Hafta Boyunca Etkili Olacak

Dr. Güven Özdemir, çöl tozlarının 1 hafta boyunca etkili olacağını ifade etti. Özellikle Yunanistan üzerinden Türkiye'nin batı kıyılarına giriş yapan tozların Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yoğun olarak hissedileceğini söyledi. Özdemir'in açıklamalarına göre:

  • Pazar günü: Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde çöl tozu etkili olacak.
  • Pazartesi günü: Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde çöl tozu etkisini gösterecek.

Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş ve Osmaniye İçin Özel Uyarı

Özdemir, 19 Mayıs Pazar günü özellikle Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerindeki vatandaşların çöl tozlarına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini vurguladı.

Sağlık Sorunlarına Neden Olabilir

Dr. Özdemir, çöl tozu taşınımının sağlık sorunlarına neden olabileceğini, havadaki toz yoğunluğunun artmasının solunum sıkıntısı olanları etkileyebileceğini belirtti. Yoğun toza maruz kalmanın bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Özdemir, özellikle sağlık sorunları olan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini aktardı.

Korunma Yöntemleri

Özdemir, toz taşınımının yoğun olduğu günlerde şu önlemlerin alınmasını önerdi:

  • Partikül önleyici maske kullanımı
  • Maske bulunamadığı durumlarda ıslak bez veya mendil kullanımı
  • Sabah ve akşam saatlerinde yaşlıların, çocukların ve kronik solunum yolu hastalarının zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur