SDÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, okulların açılmasıyla birlikte çocukluk çağı enfeksiyon hastalıklarında bir artış yaşandığını belirtti.
Hastalıklardan korunmak adına neler yapılabileceğine dair önemli bilgiler veren Prof. Dr. Akçam, çocukların okuldaki kapalı ortamda uzun süre bir arada olmalarının solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasını kolaylaştırdığını kaydetti.
Gereksiz Antibiyotik Kullanımından Kaçınmalıyız
Çocukların yakın temas halinde bulunması ve hijyen kurallarına uymamalarının bulaşma oranını artırdığını kaydeden Prof. Dr. Akçam, şu tavsiyelerde bulundu: “Enfeksiyon bulgusu gösteren çocuklar evde istirahat ettirilmeli. Bu, hasta çocuğun daha çabuk iyileşmesinin yanında, bulaştırıcılığın yüksek olduğu dönemde okuldaki diğer çocukların korunmasını da sağlayacaktır. Enfekte çocuğun okula gitmesi gerekiyorsa maske kullandırılmalıdır. Sınıfında enfeksiyon bulguları olan birinin varlığı durumunda diğerleri, yine maske kullanarak kendilerine bulaş ihtimalini azaltabilirler. El hijyeni alışkanlığı çocuklara kazandırılmalıdır. El hijyeni malzemesinin temini okulun ve/veya ailelerin sorumluluğundadır. Ama kullanma bilinci geliştirilmediği takdirde sınıf duvarında bulunan ya da çantasında taşıdığı dezenfektanın çocuğa bir faydası olmayacaktır. Antibiyotikler sadece bakterilerin yol açtığı hastalıkların tedavisinde kullanıldığında etkili olabilir. Virüslerin yol açtığı grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatürre ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkisizdir. Bu yüzden lütfen hekiminize antibiyotik yazması konusunda ısrarcı olmayınız. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınarak çocuklarınızın geleceğindeki antibakteriyel direncini azaltabileceğinizi unutmayınız.”