Son 15 günde pirinç fiyatları yüzde 20 artarak dikkat çekti. Sektör temsilcileri, bu zamın henüz raflara yansımadığını, ancak yılbaşından itibaren tüketicilere yansıyabileceğini belirtiyor.

Baldo çeşidi pirincin fabrikadan çıkış fiyatı, ortalama 41 liradan 50 liraya yükseldi. Sektör temsilcileri, fiyat artışının sebebini, kaliteli yerli ürünün genel olarak az olmasına ve özellikle iri taneli baldo üretiminin kısıtlı olmasına bağlıyor. Baldo pirincin dünya genelinde pahalı bir ürün olması da fiyat artışını tetikliyor.

Emniyetten O Şahısla İlgili Açıklama Geldi Emniyetten O Şahısla İlgili Açıklama Geldi

Türkiye'de çeltik rekoltesinin 900 bin ton, pirinç üretiminin ise 600 ton civarında olması bekleniyor. Ülkenin yıllık pirinç tüketimi ise 700 bin ton civarında bulunuyor. Bu yılın ilk 10 ayında Türkiye, 516 bin ton pirinç ithal etti ve bu ithalata 356,6 milyon dolar ödendi.

Çeltik ithalatındaki gümrük vergisi oranları, bu yılın 1 Eylül itibarıyla yüzde 34'e çıkarıldı. Sektör temsilcileri, eğer pirinç fiyatları 10 ile 15 lira daha artarak 60 liraya ulaşırsa, vergi indirimlerinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor. Ancak vergi sıfırlanması durumunda, Türkiye'ye dışarıdan 50 liranın altında baldo pirinç almanın mümkün olmayacağı belirtiliyor.

İthal edilen pirinçlerin büyük çoğunluğunun Uzakdoğu'dan getirilen ince taneli pirinçler olduğu vurgulanıyor. Temsilciler, ithal edilen pirinçlerin 2024 yılının sonuna kadar tükenmeyeceğini öne sürüyorlar.

Editör: Ali Rıza Cesur