Memiş, ABD enflasyonunun Mart 2021'den bu yana ilk kez yüzde 3'lük beklentilerin altında kalarak yüzde 2,9 olarak gerçekleşmesinin, altın piyasasında önemli etkiler yaratabileceğini belirtti. Enflasyon gerilemesi, ABD tarım dışı istihdam verilerini etkileyerek iş gücü piyasasında soğumaya yol açtı ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) Eylül ayında faiz indirimlerine gitme olasılığını artırdı.

TV100’deki köşe yazısında, Memiş ABD enflasyon verilerine ilişkin şunları ifade etti: "Bu rakam, Mart 2021'den bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. ABD enflasyonu art arda 4 ayda da gerilemiş oldu. Çekirdek enflasyon ise Nisan 2021'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 3,2'ye geriledi. Bu durum, dolar endeksi ve FED kararları üzerinde etkili olabilecek gelişmelere işaret ediyor. Dolar endeksi, perşembe günü 102,7 seviyesinde seyrine devam etti."

Tarım dışı istihdam verilerini değerlendiren Memiş, "Beklentiler 176 bin kişi olarak açıklanırken, resmi veriler 114 bin kişi olarak kaydedildi. Ayrıca, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 3 Ağustos ile biten haftada 233 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bu gelişmeler, Eylül ayında faiz indirimleri için olasılığı artırdı" dedi.

Memiş, ABD'de yaşanan ekonomik gelişmelerin altın fiyatlarını hareketlendireceğini vurgulayarak, "Ons altın şu anda 2 bin 457 dolar seviyesinde. Enflasyon verisi açıklandıktan sonra bu seviye geriledi. Ons altın tarafında 2 bin 380 - 2 bin 480 dolar aralığını takip etmeye devam edeceğiz. Orta Doğu'da gerilim artarsa, 2 bin 520 - 2 bin 540 dolar seviyeleri görülebilir. FED'in kararlarına odaklanarak düşüşleri alım fırsatı olarak görmeyi sürdüreceğiz. 2 bin 600 dolar ve devamında 3 bin dolar seviyesi için öngörümde bir değişiklik yok" şeklinde konuştu.

Bakan Bolat, Isparta’da İş Dünyası Temsilcileriyle Buluştu Bakan Bolat, Isparta’da İş Dünyası Temsilcileriyle Buluştu

Gram altın fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Memiş, bu hafta serbest piyasalarda gram altının 2 bin 705 lira seviyesini iki kez test ettiğini belirtti. "Ağustos beklentimiz 2 bin 730 lira seviyesindeydi. Ons altını takip etmeyi sürdüreceğiz; gram altın, ons altına bağlı olarak hareket edecek. Ağustos sonuna kadar 2 bin 730 seviyesini beklemeye devam edeceğim. Yıl sonu öngörümüz ise 3 bin - 3 bin 500 lira aralığında" dedi

Kaynak: tv100