01.2021 tarih 31357 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 6831 sayılı Orman kanununun Ek 16. Maddesi kapsamında Orman sınırları dışına çıkarılması işlemlerine yönelik yönetmelik yayınlanmıştı. Bu yönetmelikle yıllardır çözülemeyen orman mülkiyet sorununun giderilmesi adına belediye kadastro ve Orman Müdürlüğü olarak ortak çalışma yürütüyordu. İlk olarak Eğirdir’in 22 a kapsamında kadastro yenilenmesi yapılacak.
Eğirdir Belediyesi, Kadastro Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü ortak çalışmalarla bu kanun kapsamında sorun olan yerlerin çözüme kavuşturulması için çalışma yapılıyordu.
Bildiğiniz gibi 2018 yılında çıkan 7139 sayılı kanunun Ek 16’ncı maddesi ile ; “EK MADDE 16- Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, Orman ve Su İşleri Bakanlığının teklifi üzerine sınırları Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar, Bakanlar Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkarılacak.
Orman sınırları dışına çıkartılan alanın iki katından az olmamak üzere Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis edilir.” Yasal Düzenleme sonrası 7.1.2021 tarihinde Orman Sınırları Dışına çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte yayınlanmıştır. Eğirdir ilçemizde Ek 16 madde uygulaması ile yapılabilecek iş ve işlemlerle ilgili olarak Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü, Isparta Kadastro Müdürlüğü temsilcileri ile Belediye yetkililerinin gayretli çalışmaları meyvesini verdi. Eğirdir halkımıza şimdiden hayırlı uğurlu olsun.
3402 sayılı kadastro kanununun 22/a madde uygulaması nedir?
Tapulama, kadastro veya değişiklik işlemlerine ilişkin; sınırlandırma, ölçü, çizim ve hesaplamalardan kaynaklanan hataları gidermek üzere uygulama niteliğini kaybeden, teknik nedenlerle yetersiz kalan, eksikliği görülen veya zemindeki sınırları gerçeğe uygun göstermediği tespit edilen kadastro haritalarının tekrar düzenlenmesi ve tapu sicilinde gerekli düzeltmelerin sağlanması amacıyla tapulama ve kadastro görmüş yerlerde,
söz konusu taşınmazın 3402 sayılı kanunun 22. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendi uygulamasına tabi tutulacağını göstermektedir.
Yapılan bu çalışma sonrası ilan edilerek kesinleşen son duruma göre bütün tapu senetleri yeniden düzenlenerek mülkiyet sahiplerine verilir.
22/A çalışması neden önemli;
Bütün tapular sayısal olarak ülke nirengi ağına bağlı hale gelmiş olur.
Sayısal tapulaması olmayan yerler ile ilgili Kamu Kurumları görüş verememekte, bu durum pek çok yatırımı da bekletmektedir.
Bu çalışma yapılmadan 6831 sayılı Orman Kanunu’nun Ek 16 madde çalışması yapılamıyor.
6831 Ek 16 nedir ?
Sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen aşağıdaki yerler, Yönetmelik kapsamında orman sınırları dışına çıkarılabilecektir:
- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler,
– 04.2018 tarihi itibari ile üzerinde yerleşim yeri bulunan alanlar,
– Yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlar.
Örnek: Eğirdir U virajı altındaki kısmen ormanda kalan kooperatif evlerinin ve varsa benzeri yerlerin Ek 16 ile orman sınırları dışına çıkarılabilmesinin önü açılmış olacak.
1-Uyumsuzlukta tapu ve kullanım farklı
2- Çalışma sonrası tapu fiili kullanıma göre düzeltiliyor.
Alan olarak kayıp söz konusu değil. Sayısal kadastrosu olmayan yerlerde Kamu kurumları görüş veremiyor
Açıklaması;
Tapu ormana veya mera alanına sınırda ise fennî hatadan kaynaklı
Sayısal tapu olmadığı için uygun görüş vermek sıkıntı yaratır düşüncesiyle
Örnek: Tapulu arazinizde yapacağınız GES, fabrika, vb. yatırımınıza uygun görüş alamazsınız, bu çalışma yatırımların önünü açacaktır.
Söz konusu Kadastro güncelleme işi için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 05.12.2023 tarihinde ilan edilerek güncelleme işi 28.12.202 tarihinde ihale edilerek vatandaşlarımızın sorunu çözüme kavuşması bekleniyor.
Haber Merkezi