Isparta

Ispartalı Pazarcıdan Yüzde Yüz Garantili Karpuz Seçme Dersi

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuzun iyisini seçmek, herkesin en büyük sorunlarından biridir.

Abone Ol

Şimdilerde tezgahlarda boy gösteren bu muhteşem besinin iyisini seçmek için Isparta’da uzun yıllar pazarcılık esnafı yapan Hulusi Özdemir, doğru karpuzun nasıl seçileceğini anlattı. İşte, kelek çıkmama garantili karpuz rehberi:

Öncelikle karpuzun rengi önemli bir ipucu verir. Karpuzun kabuğu çatlak veya ezik olmamalıdır. Rengi koyu ve donuk olmalı, bir yerinde sarı bir leke varsa bu, karpuzun olgun olduğunu gösterir.

Karpuzun şekli de rengi kadar önemlidir. Simetrik ve düzgün şekilli bir karpuz, iyi bir karpuzun işareti olabilir.

Karpuz seçerken en çok kullanılan yöntemlerden biri de ses testidir. Parmaklarınızın ucuyla hafifçe karpuzun kabuğuna vurduğunuzda tok bir ses geliyorsa, bu karpuzun sağlam, olgun ve lezzetli olma olasılığını artırır. Olgun olmayan ve lezzetsiz karpuzun sesi hemen anlaşılır ve kulağa hoş gelmez.

Karpuzun alt kısmında olgunlaşmanın tamamlandığını gösteren bir leke, özellikle sarı bir leke bulunmalıdır. Ayrıca, üzerindeki lekeler beyaz değil krem veya sarı renkte olmalıdır. Bu leke yoksa, karpuzun kelek çıkma ihtimali yüksektir.

İyi karpuzun üzerinde çatlaklar olur, ancak bu çatlaklar normal çatlama değil, örümcek ağına benzer görünümde olmalıdır. Uzmanlar, bu çatlakların karpuzun büyürken arılar tarafından ziyaret edildiğini gösterdiğini belirtmektedir.

Karpuz ne kadar büyükse o kadar lezzetli olduğu düşüncesi yanlıştır. Günümüzde meyvelerin olgun görünmesi için bazı ilaçlar kullanılabiliyor ve bu ilaçlar da hormonal bozukluklara yol açabiliyor. Bu nedenle, her büyük karpuz lezzetli çıkmayabilir.

Karpuzun sapı da lezzeti hakkında bilgi verir. Karpuzun sapı yeşilse, bu erken toplandığını gösterir. Bu nedenle sapı kuruyan karpuzlar daha olgun ve tatlıdır.

Karpuzu koklayarak seçmek, hiçbir işe yaramaz. Bu yöntem daha çok kavun seçmek için geçerlidir. Bu nedenle, bahsedilen diğer püf noktalarına dikkat etmek daha faydalı olacaktır.