Asırlardır  ''yaylak'' ve kışlak arasında süren bu konar göçer yaşam tarzlarının sonucu olarak yazın hayvanlarıyla Toroslardaki Yüksek yaylalara göç eden ve yörede ''konar göçer yörükler'' olarak adlandırılan Yörükler İlkbaharda   geldikleri Antalya  sahiline döndü.

Köylerde hayvanları beslemenin ekonomik açıdan zor ve zahmetli olması nedeniyle son ana kadar  yaylalarda kalmayı tercih ediyorlar.. Anadolu'nun son konar göçerlerinden Bozahmetli Yörükleri, kışın habercisi Kar yağışının gelmesiyle Antalya'nın Manavgat ilçesine döndüler.

Gelen Zamlar Tereyağını da etkiledi Gelen Zamlar Tereyağını da etkiledi

Yörük gelenek ve göreneklerinden vazgeçmeyen Bozahmetli Yörükleri, zorlu doğa koşullarıyla mücadele ederek geçimlerini sağlıyorlar. Antalya`dan Seydişehir ilçesindeki 2 bin 500 metre yükseklikte Küpe Dağı`na göçen Bozahmetli Yörüklerinden Adem Uslu, göç hazırlıklarının haftalar boyunca sürdüğünü söyledi.
Göçe mayıs ayının ilk günlerinde başladıklarını ifade eden Uslu, yıllardır konargöçer hayat tarzını sürdürdüklerini belirtti. Zorluklarla karşılaşsalar da pes etmediklerini ve ailedeki yardımlaşmayla zorlukları aştıklarını dile getiren Uslu, Zorluklarla karşılaşsalar da pes etmediklerini ve ailedeki yardımlaşmayla zorlukları aştıklarını dile getiren Uslu, "Doğma büyüme biz bu yaylalarda hayvancılık yapmaktayız. Manavgat`tan gelip yazın bu dağlarda ekmeğimizi, çorumuzun çocuğumuzun rızkını kazanmaktayız. Sonbaharda bölgenin en yüksek dağı olan Anamas dağına kar yağdı mı   tekrar  geldiğimiz  Manavgata   döneriz” diye konuştu.

 

Editör: Özge Çelik