Yükselen enflasyon nedeniyle ortaya çıkan konut krizi ve yüksek kira artışlarının önüne geçmek amacıyla geçtiğimiz senelerde yüzde 25 kira artışı sınırı uygulamaya koyulmuştu. Ancak bu uygulama, 2 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek ve kira artışları TÜFE rakamlarına göre yapılabilecek.

TOKİ'den Peşin Ödemelerde Yüzde 25 İndirim Fırsatı TOKİ'den Peşin Ödemelerde Yüzde 25 İndirim Fırsatı

Kira Artış Sınırı Kalkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira sınırlamasına ilişkin olarak, “Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum. Etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde yapılan bir çalışma yok. Zaten bir süreliğine o düzenleme yapılmıştı. Çok büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

2 Temmuz 2023’ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar konut kiralarında kira artışı oranı üst sınırı yüzde 25 olarak uygulanmıştı. Ancak, bu tarihten itibaren kira artışları 12 aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ortalamasına göre belirlenecek.

Temmuz Ayında Büyük Zam Beklentisi

Maaş ve emekli aylığıyla geçinip kirada oturan milyonlarca dar gelirli vatandaş, temmuz ayında büyük bir zam kaosu ile karşı karşıya kalacak. Temmuz ayında kiralar yüzde 65.21 oranında zamlanırken, memur ve emeklinin maaş zammı yüzde 20-25 seviyelerinde kalacak. Borçlar Kanunu kira zammına 12 aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ortalamasının uygulanmasını şart koştuğu için, temmuz ayında kira zam oranı yaklaşık yüzde 65.21 düzeyinde gerçekleşecek

Kaynak: dünya