Lenin kimdir?
Vledimir Lenin, Rusya’da ünlü Ekim devriminin liderliğindeki komünist devrimcidir. Vladimir Lenin’in kim olduğunu, biyografisini ve sözlerini aşağıda detaylıca anlattık.Lenin Rus Devrimci ve Komünist Parti Başkanıdır.
§ Milliyet: Sovyet Rusya
§ Doğum Tarihi: 22 Nisan 1870
§ Ölüm Tarihi: 21 Ocak 1924
§ Burç: Boğa
§ Ölüm Yeri: Gorki Leninskiye
§ Babası: İlya Ulyanov
§ Annesi: Maria Aleksandrovna Blank
§ Kardeşleri: Aleksandr Ulyanov, Olga Ilichina Ulianov, Mariya Ilichina Ulianov Dimitri İlyiç Ulianov, Nikolai İlyiç Ulianov, Anna Ilichina Ulianov
§ Eşi: Nadezhda Krupskaya (1898-1924)
§ Eğitim: Aziz Petersburg Devlet Üniversitesi (1891 1890)
§ Kazan Devlet Üniversitesi (1887 – 1888)
§ Ödüller: 1885 – Altın madalya
Bir komünist filozof, Sovyet Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Marksist görüşlerin bir dindar takipçisi olan Vladimir Lenin Rusya’yı yeniden şekillendirilmesinde önemli bir rol oynayan Bolşevik Partisi’nin lideri olarak hatırlanır. Bir aziz ve diğerleri gibi bazıları tarafından kabul edilen bir diktatör olarak, Lenin ülkesinde radikal bir değişim getirdi. Rusya, devlet kapitalizmi için reformlar önerdi. Lenin, 20. yüzyılın en çok tartışılan liderlerinden biri, Bolşevik devrimini ve daha sonra Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler yeni kurulan Birliğin ‘Premier’ (SSCB) olarak devraldı.
Karl Marx olanlar ile, o’nun ideolojileri, topluca ‘Marksizm-Leninizm’ gibi Troçkizm, Maoizm ve Stalinizm gibi düşünce radikal okullarının, bir dizi yol açtı bir doktrin olarak bilinir hale geldi. Onun yönetimi birçok sosyal iyileştirici önlemlerin, mekanizasyon yürütülmesini ve ‘Yeni Ekonomik Politika “uygulanmasını izlemiştir. Bu liderin temelde en iyi bilinen eserleri, ‘Nisan Tezleri’dir. Tartışmalı bir lider olan Lenin, kusursuz hitabet becerileri ile kutsanmış son derece çalışkan bir kişi olduğunu ve aynı zamanda mizah için tutku beslediğini bilinmektedir.
Leninin Hayatı
Vladimir İlyiç Lenin zengin kökenden gelen her ikisi de kimi Blank Ilya Nikolayeviç Ulyanov ve Maria Aleksandrovna doğan altı çocuğundan, üçüncüsüdür.
Babası eğitimi alanında yaptığı çalışmalarla birçok onursal ödül alarak tanınmış Rus öğretmenidir. Annesi, bir Yahudi doktorun kızı, Rus edebiyatında iyi yetişmiş ve onun çocukları için kaliteli eğitim almalarını ısrar etmiştir.
Lenin’in ağabeyi, Alexsandr Sacha St. Petersburg Üniversitesi’nden bir altın madalya ve daha sonra Çar Alexander III karşı siyasi ajitasyona dahil oldu. O birkaç protestolar düzenledi ve yakın zamanda Çar’ın karşı komplo suçundan tutuklanarak 25 Nisan 1887 tarihinde idam edildi.
Lenin Okul Hayatı
Babasının ve ağabeyinin ölümünden sonra perişan olmasına rağmen, Lenin çalışmalarını sürdürdü ve okulda olağanüstü performansı için altın madalya aldı. Lenin 1887 yılında Kazan Üniversitesinde hukuk peşinde koşmaya başladı.
Üniversitede, kardeşinin ideolojileriyle ilgilenmeye başladı ve kısa sürede öğrenci protestoları yer aldı ve dolayısıyla ihraç edildi. Bu zaman zarfında, Karl Marx ile etkilenmiş ve nihayet onun hukuk eğitimini tamamlamıştır ve daha sonra sınavlarını geçip Petersburg Üniversitesi katılmıştır.
1892 yılında, o bir avukat olarak atandı, ancak Rusya’yı reform Marksist ideoloji uygulanması için fikirlerin radikal siyasi faaliyetlere zaman ayırmaya devam etti. Yakında hücre üyesi, SI Radchenko tarafından çalıştırıldı Sosyal Demokratların grubunun bir üyesi oldu.
Birkaç yıl içinde, Rusya’daki devrimci hücreler büyüdü ve 1894 tarafından Lenin, kendisi bir hücrenin lideri oldu ve ”Halkın Dostları Kimlerdir?” olarak ilk siyasi risalesini yazdı. Yasak olmasına rağmen, bu yasadışı 200’den fazla satıldı.
Yakın zamanda Lenin devrimci faaliyetler için, arkadaşları ile birlikte tutuklandı ve 3 yıl için Sibirya’ya sürgün edildi.
Radikal çalışmalar sürekli Rus constabularies tarafından izlenmektedir, Lenin ve Nadezhda onların Rus propagandası devamında kısa bir süre için, Almanyaya taşındı.
1900 yılında yaygın Rus-Marksist hareketin hızlandırılması ve devrime de Rus olmayan Marksistlerini getirerek, ‘Spark’ anlamındaa gazete, ‘İskra’ başlattı.
Lenin ve Rus Devrimi, Sürgün ve Birinci Dünya Savaşı
1904 yılında, Rusya, Japonya ile savaşının ve o insanların nesne ve bir siyasi reform çağrısında neden Rus toplumu üzerinde yoğun bir etkisi oldu.
Lenin fırsatı ele geçirdi ve Rus Devrimi destekleyen 1905 yılında St. Petersburg’a döndü ve yakında akıcı Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) Başkanı olarak seçildi.
Rus Devrimi sonuna kadar ve ajite Rus vatandaşlarını pasifize etmek için, Çar Nicholas II ‘Duma’ olarak bilinen yasal derleme kurdu.
İsviçre’de yaptığı gönüllü sürgün sırasında, Avrupa genelinde seyahat ve çok sayıda sosyalist-Marksist faaliyetlerde bulundu. Hatta 1909 yılında yayınlanan, Materyalizm ve Empirio eleştirisi yazmıştı
1. Dünya Savaşı’nın patlak anında, pek çok sosyal demokrat partiler kendi ülkelerine savaş çabalarına destek verdi ama Lenin’in görüşleri bu görüşe uzaktı. O Zimmerwald Konferansı’na, savaş karşıtı bir sosyalist konferans grubuna katıldı ve savaştan uzak olmak için İsviçre’ye taşındı.
1916 yılında Lenin Rudolf Hilferding, Karl Kautsky ve John A. Hobson gibi diğer devrimcilerin ideolojilerin bir füzyon sunulması ve I. Dünya Savaşı’nın yaygın kapitalist rekabeti anlatan, ‘Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması’ kaleme alındı. Dünya Savaşı’nda İngilizlerin büyük ölçüde onların emperyalist ve kapitalist çıkarlarından etkilenmiştir ve Rusya’nın kuklası olarak kullanılıyordu.
1917 yılının başında, Çar Nicholas II tahttan feragat etmek zorunda kaldı ve büyüyen huzursuzluk ortasında geçici bir hükümet iktidara geldi. Bu süre zarfında, Lenin Zürih hala ve o yeni bir gelişme öğrendi, o zamanlar onun anavatana dönmek ve devrimi güçlendirmek için tespit edilmiştir.
16 Nisan 1917 tarihinde Lenin, Rusya’ya döndü ve ezici bir kalabalık tarafından karşılandı. O kalabalığa döndü ve yaklaşan Rus Devriminin önemi onları hitap etti. ‘Küresel Sosyalist Devrim Dolu!’ Diye belirtti.
Lenin büyük etki yaptığı hitabet yeteneklerini kullandığı ve Öfkeli Rus kalabalığın üzerine çalıştı.
Ağustos 1917 yılında geçici hükümete karşı başarısız bir darbeden sonra, onun takipçileri ile hapis korkusu nedeniyle Finlandiya’ya kaçtı. Lenin bir silahlı isyan önermişti.
Ekim 1917’de Lenin Rusya’ya döndü ve sonuçta devrimci güçlerin iktidarın fiilen transferini de yol açtı Ekim Devrimini başlattı. Silahlı ayaklanma geçici hükümeti devirdi ve başarılı Bolşevik hükümetini kurdu sonra, Halk Komiserleri Konseyi Sovyet oluşturulmuş ve Lenin kendi liderini yapıldı. Bu süre içinde, o başka işçilere fabrika kontrolü üzerinde köylü ve teslim arazi arzına ilişkin ardına kararname yayınlandı.
Lenin yoldaşı parti üyeleri arasında kızgınlığa neden olmasıyla Almanya’da bir barış antlaşması imzaladı. Barış antlaşması başarısız oldu ve Almanlar Rusya Lenin 11 Mart 1918 tarihinde Moskova Petrograd Sovyet Hükümeti merkezini kaydırmak için saldırdı.
Rus ekonomisi kötü savaşın sonuna etkilendi ve hızlı iyileşmeyi teşvik etmek için GOELRO planı yapıldı, ilk ulusal kurtarma direktifini başlattı. Lenin sağlık ve eğitim kurumları kurdu ve kadınlar için sivil hakları savundu.
20 Aralık 1917 tarihinde, ‘Çeka’ acil komisyon Lenin radyo ve gramofon üzerine kamuoyuna Rus Devrimini savunmak için oluşturdu.
Aynı yıl, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan Rusya’ya yaklaşan saldırılara bu ülkeleri korumak niyetinde bir jeopolitik hamle olarak çağırdı.
Lenin Sözleri
Lenin’e ait bir çok sözler mevcuttur. En etkililerini derledim:
§ Devlet varsa özgürlük yoktur. Özgürlük varken devlet olmayacaktır.
§ Vatandaşlar arasında, dini inanışlardan kaynaklanan ayrımcılığa tahammül edilemez.
§ Komünizm zorla kabul ettirilemez.
§ İnsanlık gelişmedi ve biz henüz işçilerin,tarım emekçilerinin,köylülerin,asker temsilcilerinin sovyetlerinden daha üstün ve daha iyi bir hükümet şekli bilmiyoruz.
§ Biz, dilimizi ve ülkemizi seviyoruz, ve onun emekçi yığınlarını demokratik ve sosyalist bilinç seviyesine yükseltmek için elimizden geleni yapıyoruz.
§ Sinema tüm sanatların içinde bizim için en önemli olanıdır.