Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, antik çağın efsanevî Kral Yolu'nun geçtiği yerlerden biridir. Aziz Paul, Perge'den Pisidia Antiokheia’ya giderken bu kanyondan geçmiştir. Eskiden at arabalarıyla da geçilebilen bu eski Roma Yolunun bir asır öncesine kadar yöre köylüleri tarafından kullanılmaktaydı.

Roma Imparatoru Augustus tahta ciktigi zaman Anadolu'nun tekrar imar edilmesini emretmistir. Yazili Kanyondan gecen bir ticaret yolu oldugu icin buraya bir emir gonderir ve bu emri o kayaya yazdirir.''Bu yoldan gecen ticaret yapan insanlarin canlarina ve mallarina kimse dokunmayacak, Ticaret yapan insanlar'da Yorede yasayan insanlara zarar vermeden bu yolu kullanacaklardir.''

Yeni Eğitim Yılında "Çanakkale'den Gazze'ye" Dersi Yeni Eğitim Yılında "Çanakkale'den Gazze'ye" Dersi

Romalilar hristiyanligi kabul ettikten sonra 1.kitabenin 5 metre ilerisine, yoldan gecen insanlarin ibadet yapmasi icin bir tapinak yapilir. Bu tapınağin girisindeki yazi şöyledir :

"Başını kaldır dağları seyret , suyun sesini dinle ve tanrıyı kalbinde hisset "

Isparta’nın Sütçüler İlçesi’ne 20 km uzaklıktaki, Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazılar bulunmaktadır. Bu yazıtlar nedeniyle kanyona “Yazılı Kanyon” denilmiştir.

Haber/ Özge Çelik

Editör: Ali Rıza Cesur