Stanford Jay Shaw, Kemal Karpat, George Soteriadis, Besim Zühdü kitapları ve Konya Vilâyet Salnâmelerinden derlenen veriler ışığında Isparta’nın demografik yapısı hakkında detaylı bilgiler sunuldu.

1885 öncesinde nüfus sayımları sadece erkek nüfusu kapsarken, 1885 sonrası hem kadın hem erkek toplam nüfus sayılmıştır. Manav'ın paylaştığı bilgilere göre, 1912 ve 1914 yılları arasında Müslüman nüfusunda belirgin bir düşüş, gayrimüslim nüfusunda ise artış gözlemlenmiştir. Bunun nedeni, o yıllarda Ispartalı erkeklerin Balkanlar’da dört devlete karşı kahramanca vatan savunmasına gitmiş olmaları ve çoğunun geri dönememesi olarak açıklanıyor. Müslüman erkekler savaş için cepheye giderken, gayrimüslimlerin ticaretlerine devam ettiği ve ekseriyetle düşmana içten destek vererek ihanet ettiği belirtiliyor.

Mübadele ile birlikte tüm Rum nüfusunun gönderilmesiyle, Cumhuriyet’in kuruluş döneminde Isparta’nın nüfusu 48,908 olarak kaydedilmiştir. Bu dönemde yaşanan demografik değişimler, bölgedeki toplumsal ve ekonomik yapıyı derinden etkilemiştir. Manav, Isparta’nın tarihsel nüfus yapısını ortaya koyarak, şehrin Osmanlı dönemindeki sosyal dinamiklerine ışık tutmayı amaçlıyor.

IBAN'a Para Gönderenler ve Kira Ödeyenler için Kritik Uyarı IBAN'a Para Gönderenler ve Kira Ödeyenler için Kritik Uyarı

Bir yazı görseli olabilir

Kaynak: Haber Merkezi